Formulă nouă de calcul al prețului la gaze

0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a modificat în regim de urgență Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Potrivit ANRE, modificarea metodologiei are drept scop asigurarea funcționării eficiente și asigurarea viabilității financiare a întreprinderilor de gaze naturale prin stabilirea preţurilor reglementate care să acopere costurile minime.

Astfel, noua formulă care se va aplica prevede că 70% din preț se va forma în funcție de costul produse petroliere și 30% pe baza cotațiilor bursiere.

Conform noii Metodologii, componenta de corectare formată de la începutul anului de gestiune până la momentul ajustării prețurilor reglementate va fi inclusă în calculul prețurilor ajustate astfel încât să asigure cel puţin recuperarea integrală a costurilor justificate ce vor fi suportate de furnizor din momentul ajustării prețului reglementat până la sfârșitul anului de gestiune”.

Noile modificări la Metodologia de calculare a prețului la gaze, aprobate în unanimitate de membrii ANRE, vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat anterior că, începând luna octombrie, am putea avea un preț de achiziție mai mic pentru gazul natural. Asta în cazul în care Gazprom nu va rezilia unilateral contractul.

Recent, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susținea că evoluţiile de pe piaţa internaţională creează premisele unor reduceri de preţuri abia de luna viitoare, întrucât din octombrie se inversează ponderea valorii gazelor naturale şi petrolului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata