Fostul consilier al lui Zelenski, Alexei Arestovici, va candida la alegerile prezidențiale

0

Fostul consilier al preşedinţiei ucrainene, Alexei Arestovici , a anunţat într-un interviu acordat publicaţiei ruse independente Meduza că intenţionează să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din Ucraina.

„În mod sigur. Chiar dacă alegerile vor avea loc și peste doi ani, oricum voi candida”, a răspuns Arestovici la întrebarea jurnalistului de la Meduza despre posibilitatea de a candida la următoarele alegeri.

Arestovici s-a arătat sigur că guvernul ucrainean va organiza scrutinul în primăvara anului viitor, chiar dacă cel mai probabil, legea marțială va fi în continuare în vigoare.

„Orice amânare a alegerilor prezidenţiale va fi considerată drept o uzurpare a puterii de către societatea ucraineană sau de o parte a acesteia”, a explicat Arestovici, amintind că mandatul preşedintelui Volodimir Zelenski expiră la 31 martie.

Arestovici admite că armata ucraineană nu e capabilă să elibereze teritoriile ocupate de Rusia. Acest a făcut un apel la pace în mai multe interviuri recente și sugerează o eventuală cedare din teritoriile ocupate de armata rusă, în schimbul aderării la NATO.

„Practic, suntem într-un impas în război. Deoarece nici Rusia nu poate să cucerească serios porțiuni mari din teritoriul nostru, nici noi nu putem să le recuperăm în acest moment. Trecând peste aceasta, transformarea conflictului într-un front static de ucidere fără sens reciproc și fără nicio încercare de a obține rezultate semnificative nu este benefică nici pentru poporul rus, nici pentru cel ucrainean. Oamenii încep să înțeleagă asta. Cred că trebuie să căutăm pacea. Să inițiem negocieri pașnice. Cu toate acestea, aceste negocieri trebuie să fie corecte și echitabile”, a declarat Arestovici.

Arestovici a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oficiali ucraineni după începerea invaziei rusești, el fiind însărcinat cu prezentarea evoluțiilor de pe front publicului larg. El și-a prezentat demisia la doar 3 zile după ce a afirmat după atacul rusesc cu rachete ce a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, ucigând 44 de persoane, că racheta a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei, căzând însă pe blocul de locuințe. De atunci, Arestovici a fost extrem de critic la adresa administraţiei Zelenski, pe care o consideră responsabilă de „eşecul” contraofensivei şi pe care o acuză că încearcă să monopolizeze puterea.

 

Sursa: ziua.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata