Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vine cu inițiativa de a introduce o nouă prestație socială – Capitalul familial care poate ajunge până la șapte salarii medii pe economie

0

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat în Parlament proiectul de lege cu privire la instituirea unei noi prestații sociale – Capitalul familial. Autorii propun ca de dreptul la capitalul familial să beneficieze copiii născuți de cetățenii Republicii Moldova, pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 01 ianuarie 2020.    

Potrivit inițiativei, familia este în drept să utilizeze mijloacele financiare ale capitalului familial odată cu împlinirea vârstei de 3 ani a copilului. Până la împlinirea acestei vârste mijloacele financiare vor fi depozitate pe un cont special administrat de Casa Națională de Asigurări Sociale. 

Valoarea nominală a capitalului familial va depinde de numărul copiilor minori proprii sau adoptivi crescuți și educați la acel moment în familia nou-născutului.

Suma capitalului familial la nașterea primului copil se propune a fi de trei salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, pentru al doilea copil – cinci salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar pentru trei și mai mulți copii – șapte salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent. 

Capitalul familial nu va substitui alte prestații, înlesniri, alocații, servicii sociale acordate în condițiile legii.

Autorii susțin că instituirea capitalului familial este necesară în scopul asigurării prevederilor constituționale privind asigurarea dreptului la ajutor, ocrotire specială a copiilor și familiilor cu copii, precum și sporirea creșterii natalității în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata