Gîlcă: Noul prim-ministru a făcut o mare greșeală a luat-o pe Ala Nemerenco în cabinetul de miniștri

0

Noul prim-ministru a făcut o mare greșeală a luat-o pe Ala Nemerenco în cabinetul de miniștri. Acesta a avut și alți candidați, însă posibil nu i s-a permis să ia altă decizie. Despre aceasta a vorbit șeful de la Direcția Sănătate, Boris Gîlca, într-un live pe Facebook, în care a vorbit despre „Păcatele Alei Nemereco” în calitatea sa de Ministru al Sănătății.

„În acești aproape doi ani am avut o totală ineficiență în promovarea politicilor în domeniul de sănătate. Uitați vă câte acțiuni au fost planificate. Uitați-vă câte Hotărâri de guvern trebuiau promovate, ce trebuia de realizat, nu avem nimic. Este cel mai ineficient minister, Ministerul Sănătății care a promovat cele mai puține acte legislative și hotărâri de guvern. Mai mult ca atât, sistemul de sănătate din Republica Moldova nu are un document strategic unde mergem, cei cu strategie de sănătate ultimă document strategic care era cum va ghida sistemul de sănătate, a expirat în 2021.

Înțelegem că Ministerul Sănătății nu are resurse umane. În acești doi ani au plecat din cadrul Ministerului Sănătății profesioniști, care au plecat prin demnitatea profesională de a nu fi denigrați, care au fost alungați. Ca si secretarii de stat care, repet și-am spus o si anterior, sunt profesioniști, dar care stau sub papucul doamnei Ala Nemerenco si nu pot lua decizii, nu se pot expune public fără aprobarea doamnei Ala Nemerenco. Ministerul Sănătății nu are capacități, are criză de resurse umane. Din cele peste 70 de funcții care sunt la Ministerul Sănătății, doar 40 și ceva sunt ocupate. Nimeni nu vrea să vină să activeze în cadrul Ministerului Sănătății, acolo unde e ministru Ala Nemerenco. A încercat să promoveze reforma în sănătate publică. Și aici a dat greș și aici ai venit cu eșec, ca și precedentele Guverne”, a declarat Gîlca.

Acesta spune că Ala Nemerenco și-a subordonat Compania Națională de Asigurări în Medicină. „Compania a definit una foarte netransparentă. Și regretăm că acolo au mai rămas încă profesioniști, dar au rămas foarte. puțini. Am făcut un apel public cu ceva timp în urmă și am zis Doamna Nemerenco, haideți să întoarcem pagina. Haideți să uităm. Haideți să avem o comunicare bună. Haideți să avem ședințe de planificare, suntem la început de an, nu am primit răspuns, nu am primit invitație. Am zis că suntem gata să venim la minister. Sau veniți și dumneavoastră într o vizită la Direcția Generală să ne cunoașteți așa cum a făcut alt ministru, un ex-ministrul din Guvern, Marcel Spătar, un om extraordinar cu care am avut o comunicare extraordinară. Este un antipod al Alei Nemerenco, dar un antipod bun, de la care Ala Nemerenco ar fi trebuit să ia exemplu”, a punctat acesta.

Referindu-se la noul cabinet de miniștri, Gîlca afirmă că deja domnul Recean a făcut o greșeală ireparabilă, prin faptul că a acceptat numirea doamnei Ala Nemerenco în calitate de ministru al Sănătății. „A avut și alt candidați. Mai are încă un candidat bun. Dar nu știu dacă îi va permite să ia această decizie. Dumnealui înțelege foarte bine, nu vrea să aibă conflicte de interese”, a conchis Gîlca.

Citește și partea (I) a articolului „Păcatele Alei Nemerenco la Ministerul Sănătății”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata