Grupare  specializată în șantaj condusă din mai multe penitenciare – destructurată de procurori și polițiști

0

Procuratura raionului Ialoveni, în colaborare cu angajații Ministerului Afacerilor Interne, a deconspirat mai multe fapte ilegale comise de cel puțin cinci persoane.

Conform datelor preliminare, primul suspect, ispășindu-și pedeapsa cu închisoarea în penitenciarul  nr.16 – Pruncul, în perioada de timp din luna august 2022 până în luna februarie 2023, împreună cu al doilea suspect, care își ispășește pedeapsa cu închisoarea în penitenciarul nr.2 – Lipcani, formând un grup criminal organizat cu împărţirea rolurilor bine determinate, de comun acord și prin înțelegere prealabilă cu 3 persoane care se aflau la libertate și aveau rolul de curieri, executând indicațiile primilor, au organizat și elaborat un plan criminal în vederea dobândirii bunurilor prin șantaj.

Suspecții au creat profiluri false pe platformele de socializare, iar sub pretextul creării unor relații prietenești și amoroase, au ademenit o femeie la expedierea pozelor și secvențelor video cu caracter intim. Ulterior, i-au cerut bani, prin amenințarea ei cu răspândirea datelor obținute, prin plasarea acestora pe rețelele de socializare, precum și prin amenințarea cu violență.

În urma amenințărilor, victima a transmis prin diferite metode suma de aproximativ 400 000 lei.

Pe faptul circumstanțelor stabilite, a fost începută urmărirea penală în temeiul infracțiunii de șantaj : art.46, art.189 alin.(5) din Codul penal.

La data de 28 februarie, s-a  descins cu percheziții în Penitenciarele unde își ispășeau pedeapsa cei doi deținuți, precum și la domiciliile suspecților de la libertate.

În rezultatul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, carduri bancare. Doi suspecți au fost reținuți. A treia persoană suspectă este cercetată în stare de libertate.  

Organul de urmărire penală efectuează în continuare investigațiile necesare pentru elucidarea circumstanțelor cazului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata