Guvernul a aprobat anularea finanţării ilegale a partidelor cu o condiție

0

Guvernul a aprobat o propunere de dezincriminare a finanţării ilegale a partidelor, cu condiţia cooperării cu ancheta.

Potrivit Infotag, modificările în acest sens la Codul penal vor fi discutate de parlament.

Potrivit notei explicative a proiectului de lege, recent, chestiunea finanţării ilegale a partidelor politice a devenit acută pentru Republica Moldova, deoarece acest fenomen subminează principiile democratice.

“Este important în această luptă să cooperăm cu persoanele implicate în finanţarea ilegală a partidelor politice. Aceşti indivizi sunt o sursă valoroasă de informaţii pentru a colecta noi dovezi şi pentru a identifica membrii structurii infracţionale a partidului, precum şi pentru a urmări fluxul de fonduri ilegale. Mărturia lor, dacă există o bază procesuală pentru audierea în calitate de martori, poate deveni probă în chestiunea vinovăţiei persoanelor aflate în fruntea ierarhiei penale”, se arată în document.

În acest sens, se propune efectuarea unor modificări care să-i permită procurorului să excludă persoanele din procesul de urmărire penală şi să le interogheze în calitate de martori.

“Această decizie va înlătura obstacolele legale cu care se confruntă organele de drept în colectarea probelor, investigarea şi dezvăluirea schemelor infracţionale legate de finanţarea ilegală a partidelor politice”, se arată în nota informativă.

În cadrul discuţiilor de la guvern, premierul Dorin Recean i s-a adresat de asemenea ministerului justiţiei cu o propunere de înăsprire a pedepselor pentru falsificarea rezultatelor alegerilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata