Guvernul nu crede în lacrimile agricultorii: Aceștia își vor scoate pârleala pentru cheltuielile la motorină prin prețurile mari la vânzarea roadei

0

Agricultorii trebuie să fie onești și dacă statul îi ajută în procesul de producere, atunci ei trebuie să reflecte asta și în prețurile de vânzare a roadei. De această părere este ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.
Demnitarul a declarat că acesta este unul din motivele pentru care Guvernul a decis să nu susțină inițiativa de reducere a accizelor și TVA la carburanți. Potrivit lui Budianschi, agricultorii au dat dovadă în trecut de lipsă de reacție inversă, când deși au primit ajutoare de la stat, ei și-au vândut producția la prețurile de piață, fiind în dublu câștig. În opinia ministrului, și acum fermierii își vor scoate pârleala prin prețurile de vânzare a producției.
”Cel mai important este că, o parte din agricultori, oameni de afaceri, deja costurile legate de motorină le-au transpus în costul produselor. Deseori am observat, a mai fost în trecut când s-a micșorat TVA, dar nu s-a observat aceasta în prețuri. (…) Cheltuielile pentru ceea ce au produs anul trecut agricultorii au fost cu mult mai mici, dar prețurile nu au fost aferente acestor cheltuieli, ci au fost prețurile de pe piață la moment, fiindcă prețurile de pe piața mondială deja au crescut”, a declarat Budianschi la TV Moldova 1.
Guvernul va vota, săptămâna viitoare, Hotărârea cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Documentul prevede mai multe măsuri de susținere a agricultorilor mari, mijlocii, mici și micro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata