Guvernul nu va compensa cheltuielile agricultorilor pentru îngrășăminte

0

Guvernul nu va compensa cheltuielile agricultorilor pentru fertilizanți. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Deputatul PAS a declarat că statul a ales o altă cale și anume aceea de a plăti dobânda la creditele luate pentru mijloacele rulante.
”Nu (am compensat cheltuielile la fertilizanți), pentru că nu există potențial financiar de la buget pentru această măsură. În schimb, s-a luat decizia ca agricultorii să poată să-și ia credite pentru mijloace rulante. Dobânda prin AIPA de la 100 de mii pentru mijloacele rulante s-a majorat până la 200 de mii”, a declarat deputatul.
Amintim, agricultorii s-au arătat revoltați de faptul că Guvernul nu a prevăzut în modificările operate la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural restituirea parțială a cheltuielilor pentru îngrășăminte, prețul cărora a crescut considerabil în acest an.
Reprezentantul Asociației ”Forța fermierilor”, Ion Plămădeală, susține că dacă acest ajutor nu va fi acordat, atunci în toamnă vom avea un deficit mare de producție agricolă.
”Suntem foarte indignați, fiindcă noi am cerut 30 de procente din costul la fertilizanți în baza facturilor de procurare, dar nici nu s-a discutat. În cazul în care avem precipitații foarte slabe și suprafețele de culturi de toamnă sunt în jumătate cum trebuiau să fie, și dacă nu le mai dăm îngrășăminte și nu le pregătim tehnologic așa cum trebuie, riscăm în toamnă să ajungem cu un deficit mare de producție”, a declarat Plămădeală.
Amintim, modificările operate la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural nu prevăd nici restituirea a 30% din acciza la motorină promisă agricultorilor. Decizia se regăsește într-un alt proiect ce urmează a fi votat. Potrivit documentului, din buget vor fi alocate 200 de milioane de lei pentru compensarea a 30% din cota accizei pentru motorină din anul 2022, ceea ce constituie 894 lei per tonă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata