Guvernul PAS consideră inoportun proiectul PSRM prin care se propune renunțarea la achizițiile care nu sunt stringent necesare, printre care mașini scumpe și echipamente tehnice

0

Guvernul Gavrilița a respins proiectul deputaților PSRM prin care se propun mai multe măsuri economice și sociale anticriză, aplicabile pentru micșorarea impactului generat de criza energetică și de pandemia COVID-19.
Astfel, Executivul susține că propunerea opoziției parlamentare de a plafona salariile demnitarilor publici este în contradicție cu principiile nediscriminării, echității și coerenței, care stau la baza sistemului de salarizare reglementat în legislație. Suplimentar, se remarcă că, potrivit Codului Muncii, angajatorul este obligat să plătească integral salariul în termenele stabilite. Mai mult decât atât, salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin acesta, printre care și dreptul la achitarea la timp și integrală a salariului, iar orice înțelegere prin care se urmărește renunțarea salariatului la drepturile sale de muncă sau limitarea acestora este nulă.
Totodată, propunerea de reducere a cheltuielilor capitale(achiziții de mijloace de transport și echipamente tehnice, servicii de reparații capi-tale și altele), Guvernul o consideră inoportună, deoarece ”ar avea impact negativ asupra creșterii economice, care deja este afectată de mai multe fenomene economice și geopolitice, cum ar fi presiunile inflaționiste, criza energetică, restricțiile impuse de pandemia COVID-19, reducerea cererii și ofertei agregate externe și interne”.
Cât privește instituirea moratoriului privind plățile aferente creditelor bancare, Executivul consemnează că acestea sunt în contradicție cu prevederile Legii privind activitatea băncilor și conduc la o serie de riscuri pentru sistemul bancar.
”Riscurile asociate sectorului bancar, ca urmare a prevederilor proiectului în cauză, vor avea un impact negativ asupra bugetului de stat, acesta fiind impus ulterior să intervină pentru redresarea situației în sectorul bancar”, se menționează în avizul Guvernului.
Deputații PSRM remarcă în acest document că banii economisiți în urma măsurilor propuse urmează să fie plasați într-un fond anticriză, care va fi utilizat pentru atenuarea efectelor crizei energetice și pandemice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata