Guvernul susține ratificarea Acordului între Republica Moldova și UE pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri

0

Operațiunile de transport prin Uniunea Europeană pentru exporturile moldovenești sunt efectuate fără autorizații de transport rutier, fiind oferită mai multă libertate de circulație transportatorilor. 

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri, semnat pe 29 iunie 2022, la Lyon. Inițial, Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023. La reuniunea Comitetului mixt RM-UE, desfășurată în decembrie 2022, Acordul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024, cu posibilitatea de a fi extins prin consimțământul părților.

Semnarea Acordului a contribuit, pe parcursul anului 2022, la creșterea exporturilor spre țările UE. Astfel, întreprinderile care dețin întâietate în structura mărfurilor transportate (80,9%), au transportat 16,9 mil. tone de mărfuri, din care 4,5 mil. tone (26,8%) în trafic internațional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata