Iarna a venit ieri: prețul la gaze a crescut de patru ori

0

Uneori iarna vine în secret, mai devreme,  în urma unei declarații politice. Ieri s-a lăsat brusc frig peste toată Moldova, trosneau pomii de ger, cu toate că serviciul meteo insista, că afară sunt peste 25 de grade căldură. Gospodării s-au repezit,  impiedicându-se de colțul sobei, după cușmă și boandă, când peste capetele lor descoperite s-a abătut  teribila veste: creșterea prețului la gaze s-a întâmplat deja… În ciuda faptului că experții îi preziceau dublarea abia în decembrie, către sfârșitul anului, iată că el s-a dublat deja de două ori!    

 Ștefan Creangă, director  ANRE, a cutezat să divulge, ceea ce guvernarea ținea în mare taină:  în septembrie Moldova a procurat gazul cu 550 de dolari pentru mia de metri cubi, adică mai scump, decât la începutul anului, când costul, conform contractului,  era de 127 dolari,  precum îl știa toată lumea. Întrebarea de ce nu plătim încă diferența e o întrebare politică, dar,  naivă și retorică… Răspunsul este simplu și transparent ca flacăra aragazului: nimeni alții, decât noi, consumatorii finali, plătesc orice scumpire și orice prostie a guvernării.

Problema gazului s-a politizat excesiv nu numai din cauză că acesta reprezintă o noțiune, în general, mai mult politică, decât economică, iar mai marii acestei lumi au dorit ca în acest an prețul acestuia să acopere o bună parte din scumpirile la iahturi, vacanțe de lux și lapte de pasăre, cu care se hrănesc toți pricopsiții  acestei lumi, inclusiv cei de la Chișinău.  Gazul s-a suprapolitizat în Moldova din cauza extravaganței noii puteri… Este sub demnitatea Maiei Sandu și ai purtătorilor de diplome Harvard să negocieze cu rușii acest produs puturos…

Vă întrebați, desigur,  de ce prețul umflat, despre care Moldovagaz a informat fără doar și poate guvernarea, a fost ținut în secret… De ce alaltăieri, bunăoară,  președintele țării, în direct la umilul și înrobitul post TV-8,  n-a zis nici pâs despre preț..? Din frică ori din nepăsare?  Din cauză că din lipsa profesionalismului și experienței de administrare președintele, premierul și speaker-ul ascund problemele vitale ale moldovenilor sub cur. Da, da… nu am greșit, chiar dacă nu obișnuiesc să mă exprim vulgar.

Scamatorii de profesie fac să dispară obiectele în joben, iar șarlatanii ordinari bagă cartea de joc, ori inelul furat sub cur. Așa s-a întâmplat cu problema Nistrului, așa se întâmplă cu gazele. Ieri opoziția a cerut Parlamentului un raport al viceprim-ministrului Andrei Spânu, responsabil de importul gazelor, pentru că înțelegerea cu rușii expiră în câteva zile. Simțind ce obiect rece și contodent trebuie să acopere, deși călduț și gazos la vedere, PAS a refuzat și și- scărpinat îngândurat șezutul .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata