În 2022, Consiliul Audiovizualului a aplicat 447 de sancțiuni furnizorilor de servicii media

0

Pe parcursul anului 2022, Consiliul Audiovizualului a aplicat 447 de sancțiuni furnizorilor de servicii media și distribuitorilor pentru nerespectarea legislației care reglementează activitatea în domeniul audiovizualului. Datele au fost prezentate astăzi de conducerea CA la Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Potrivit raportului, anul trecut au fost aplicate 235 de amenzi în sumă totală de 2 340 000 de lei (circa 17 mii de euro) și 212 de avertizări publice. 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care se referă la asigurarea informării corecte.

Totodată, pe parcursul anului 2022, membrii Consiliului Audiovizualului au acordat o atenție deosebită felului în care sunt mediatizate subiectele despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și despre criza de securitate din regiune. CA a constatat că unele posturi TV nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii și al separării faptelor de opinii. În consecință, au fost aplicate 55 de sancțiuni în sumă totală de 213 mii de lei.

Consiliului Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților sau decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară. A mai fost inițiată, din oficiu, o monitorizare referitoare la ținuta lingvistică în programele de știri și cele de dezbateri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata