În perioada 21-27 ianuarie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit 17 tentative de trafic ilicit de mărfuri

0

În rezultatul controlului vamal, inspectorii de la postul vamal Leușeni au înregistrat nouă dintre depistări. Printre bunurile nedeclarate, ridicate în urma controlului de specialitate, enumerăm: articole vestimentare, încălțăminte, produse cosmetice, piese auto uzate, țigări, o armă pneumatică ș.a.

Trei tentative de transportare ilegală a bunurilor au fost raportate de către inspectorii de la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău, în urma controlului vamal al bagajelor fiind depistate produse din tutun dar și alte bunuri nedeclarate organului de control.

O tentativă de trafic ilicit de mărfuri a fost contracarată, în baza unei informații operative, de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Drept urmare a controlului mijlocului de transport de model „Mercedes Sprinter”, stopat în orașul Briceni, a fost depistat în compartimentul marfar un lot de pachete care conțineau articole vestimentare, pentru care șoferul nu a putut prezenta actele de proveniență. În același timp, ofițerii echipelor mobile au mai efectuat un control de specialitate la un parc de dezmembrări auto, de această dată în municipiul Comrat, UTA Găgăuzia, identificând în rezultatul acțiunilor de verificare 4 autovehicule cu numere străine în stare dezasamblată, care nu au fost vămuite conform procedurii legale, fiind declarate prin acțiune la introducerea în țară și, ulterior, vândute în parcul de dezmembrări auto.

Produse cosmetice în cantități comerciale, țigări electronice dar și alte bunuri nedeclarate organului de control au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Otaci și Chișinău 4 (Poșta).

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:-79 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).-13 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

Dacă aveți nevoie de informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri, ne puteți contacta la numărul de telefon: +373 22 574 184.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata