În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

0

Pe parcursul ultimului an, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Republica Moldova 28 de Spații Sigure (Safe Space), dintre care 8 puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială persoanelor refugiate din Ucraina și celor din comunitățile locale, aflate în situații de risc. Spațiile date servesc drept puncte de informare și sprijin, unde se pot adresa inclusiv persoanele care se confruntă cu violența în bază de gen și primi informații despre sănătatea femeilor. Punctele Safe Space sunt situate în localitățile din nordul, centrul și sudul țării, inclusiv în capitală, iar în cadrul lor activează profesioniști din domeniul sănătății, asistenți sociali, psihologi, dar și voluntari.

Unul dintre aceste spații se află în Chișinău, în incinta Centrului Tinerilor Naturaliști din sectorul Botanica. Aici, peste 90 de persoane refugiate din Ucraina au parte de consiliere psihologică, sprijin, participă la diverse activități, cursuri de limbă română, ateliere de gătit bucate tradiționale moldovenești, lecții de fotografie și sesiuni privind modul sănătos de viață.

Olga Rudenea a apelat la serviciile Safe Space încă de la început. Aceasta a venit în Republica Moldova împreună cu nepoatele sale gemene, în vârstă de 10 ani. Olga este profesoară de fizică și continuă să predea la distanță copiilor din Ucraina. Între timp, părinții fetelor au fost nevoiți să rămână în țară pentru a putea continua să meargă la muncă.

„Când rămâi singur cu tine îți încep a veni diferite gânduri despre tot ceea ce se întâmplă. Venind la centru, te concentrezi pe ceea ce este pozitiv și bun, ne ajută foarte mult din punct de vedere psihologic. Nepoțelele merg la diverse activități, le place mult. Au prieteni noi și comunică mult, merg la centru cu mare plăcere, pentru ele este într-adevăr o sărbătoare”, spune Olga Rudenea.

Acest punct Safe Space a devenit și o școală temporară pentru tinerii care continuă să fie înscriși în instituțiile de învățământ din Ucraina și care participă la ore în regim online.

„Uneori am lecții de desen, cursuri de CorelDraw, Photoshop și la fiecare două zile facem obiecte de artizanat”, povestește Maxim, unul dintre participanții la activitățile Spațiului Sigur (Safe Space).

Totodată, tinerii care vin aici au posibilitatea să meargă la teatru, muzee, săli de expoziții, bazin.

„Noi petrecem timpul împreună, împreună învățăm limba română, gătim, deja celebrăm sărbătorile împreună, zilele de naștere. Ceea ce îi spun eu fiecărei mame care vine cu copilul său la noi este că nu se poate să le furăm copilăria, tinerețea, nu le putem fura amintirile frumoase despre ei înșiși. Ei trebuie să aibă parte de aceasta, iar atunci când vor pleca acasă, să ia cu ei amintirile frumoase”, a declarat Cezara Cornelenco, directoarea Centrului Tinerilor Naturaliști și coordonatoare a Spațiului Sigur (Safe Space) al UNFPA.

„Peste 64% dintre refugiați sunt fete și femei, așa că este foarte important să creăm un mediu în care acestea să se simtă în siguranță, să fie tratate cu demnitate și respect și să aibă posibilitatea de a primi sprijin emoțional. Spațiile Sigure din Moldova sunt pentru femei, tineri și persoane în etate. Este o comunitate unică în care vin femei, fete și tineri atât din Moldova, cât și din Ucraina. Ele se integrează, comunică și beneficiază de servicii care le protejează sănătatea și siguranța”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în R.Moldova.

În cadrul zilei ușilor deschise, punctul Safe Space din cadrul Centrului Tinerilor Naturaliști a fost vizitat de Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, reprezentanți ai agențiilor ONU, precum și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„Îmi pare foarte rău că milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din țară pentru a se proteja pe ei și pe cei dragi. Sperăm că persoanele refugiate se vor putea întoarce acasă și se vor putea reuni cu familiile și prietenii lor cât mai curând posibil”, a declarat Yamada Yoichiro, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

„Peste 108.000 de refugiați se află astăzi pe teritoriul Republicii Moldova. În măsura posibilităților, în condițiile crizei energetice și economice cu care ne confruntăm, ne străduim să le oferim toate serviciile sociale posibile”, a declarat Alexandru Iacub, Secretar General de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul celor 28 de puncte Safe Space din țară, femeile, tinerii și persoanele în etate au parte de o gamă largă de servicii. Este vorba, în special, despre sprijin psihosocial, inclusiv servicii de combatere a violenței de gen, referirea la serviciile de sănătate, sesiuni pentru dezvoltarea deprinderilor de viață, accesul la produse de igienă, servicii de consiliere și suport sigure și non-stigmatizante privind violența în bază de gen, activități recreative și sportive.


Totodată, echipele a 8 puncte Safe Space mobile, formate din psihologi, asistenți sociali, asistente medicale și specialiști în domeniul juridic, organizează sesiuni de informare în zonele greu accesibile din regiunile nordice, sudice și centrale pentru a ajunge atât la refugiați, cât și la populația locală, asigurând sprijin și diverse servicii pentru cel puțin 50 de femei, zilnic.

Până în prezent, de serviciile celor 28 de puncte Safe Space din țară au beneficiat peste 20.000 de femei, tineri și persoane în etate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata