În Republica Moldova va fi implementată a treia fază a Proiectului ,,Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova”

0

Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare cu privire la cea de-a treia fază a Proiectului ,,Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova (MENSANA)”.  Proiectul vine să sporească gradul de conștientizare a populației față de problemele de sănătate mintală, să promoveze sănătatea mintală și să sprijine persoanele în procesul de recuperare și incluziune. 

În cadrul proiectului va fi oferit suport pentru consolidarea serviciilor de sănătate mintală la nivel comunitar. De asemenea, va fi pus accent pe implicarea activă a profesioniștilor din domeniul sănătății, fiind inițiată o colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Profesioniștii și asistenții sociali vor beneficia de programe de formare în domeniul sănătății mintale, iar familiile și comunitățile – de activități de informare, educare și comunicare. 

Pentru implementarea proiectului, până în anul 2026, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) va oferi asistență nerambursabilă în valoare de 5,69 de milioane de franci elvețieni.

În prezent, 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală își desfășoară activitatea în raioanele și municipiile din țară, oferind asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata