Înaltul comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a făcut o vizită la Centrul de triere a refugiaților de la Moldexpo

0

Înaltul comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a făcut o vizită la Centrul de triere a refugiaților de la Moldexpo. Alături de primarul general Ion Ceban, Înaltul Comisar, a făcut o tură și i-a fost explicate cum lucrează lucrurile. Acesta a punctat că munca depusă de Primăria Chișinău este enormă.

„ Vreau să mă mulțumesc. Aici sunt pentru câteva zile aici să văd cum putem ajuta autoritățile. Vreau să vă mulțumesc pentru că răspunsul Moldovenilor a fost fantastic. Trebuie ajutorul internațional aici. Deja am început aducerea în țară a ajutoarelor umanitare. Putem să creștem aceste capacități. Dacă mai este nevoie, dați-ne de știre ca să știm cu ce putem să mai ajutăm”, a punctat edilul.

La rândul său, primarul general Ion Ceban i-a spus că la Moldexpo sunt 3 pavilioane mari plus un pavilion unde primim produse.

„Primăria Chișinău administrează acest spațiu de la Moldexpo și încă 44 de spații de cazare. Doar prin acest centru, au trecut 7600 de refugiați. De luni activează ca un centru de triaj. Mai mult primim și îi transportăm în altă parte. Timpul de ședere e 24 de ore, după care îi cazăm în altă parte. Ieri Guvernul a activat Manejul Atletic cu 600 de locuri. Noi am mai solicitat să fie activată și Arena Chișinău. Avem capacități limitate, noi am dispus ca 18 instituții școlare să fie dislocate, dar le ținem de rezervă. Avem toată asistența aici, asistența medicală, educațională, avem tot timpul integrate aici. Avem asistență juridică, pentru că sunt persoane care vin fără acte. Ceea ce este important, avem 560 de voluntari, preponderent tineri. Peste 200 sunt mereu aici.

Avem relații cu partenerii din România, ONG-uri, care ne ajută în acest sens. Avem foarte multe donații, care nu le ținem doar pentru noi, dar le transmitem și prin republică”, a declarat Ceban.

De precizat că în ultimele 24 de ore, peste 1000 de persoane au trecut prin Moldexpo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata