Încă un figurant în dosarul exploatării prin muncă a moldovenilor în Franța – trimis în judecată

0

Procuratura Generală a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care a falsificat cel puțin 500 de acte, inclusiv cărți de identitate și permise de conducere românești, folosite ulterior în scopul exploatării prin muncă, în Franța, a persoanelor venite preponderent din Moldova.

Învinuitul și-a desfășurat activitatea ilegală din anul 2015 până la începutul lui 2021, când a fost arestat. În rezultat, potrivit estimărilor, acesta a obținut un venit infracțional de peste 400.000 MDL. La solicitarea procurorilor, pe bunurile învinuitului (inclusiv trei automobile de lux) au fost aplicate sechestre, în sumă de peste 1,5 milioane MDL, care vor asigura încasarea contravalorii venitului ilicit.

Milioane de lei și euro – obținuți din activitate criminală

Reamintim faptul că în Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane, dintre care cetățeni români,  francezi și moldoveni,  care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora. Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 milioane EUR. În Moldova, suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane MDL.

Procuratura Generală de comun cu Poliția Republicii Moldova prin Centrul pentru combaterea traficului de persoane și colegi din cadrul Tribunalului de la Lyon Franța, DIICOT România, cu cooperarea EUROPOL și EUROJUST, au participat la o amplă operațiune de destructurare a unei grupări criminale specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bași și fals de documente oficiale, documentarea căreia a durat aproape un an. în cadrul unei ECI

Investigațiile au fost declanșate în luna ianuarie a anului 2020, în baza informațiilor furnizate de  colegii din Republica Franceză  având  ca subiect investigarea unui grup criminal organizat, care acționa pe teritoriul Franței, specializat în exploatarea prin muncă a persoanelor,  preponderent originare  din Republica Moldova.  Muncitorii ar fi exploatați la șantierele din diverse orașe franceze Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele,  unde erau incluși la lucrări de izolare termică.

Din informațiile prezentate de partea franceză s-a determinat că gruparea criminală ar fi  exploatat peste 200 prezumate victime din Republica Moldova, iar  pentru  realizarea infracțiunii utilizau acte de identitate false,  în special românești, pentru a conferi un aspect legal activității cetățenilor noștri pe teritoriu statului de destinație, actele false fiind fabricate tot pe teritoriul Republicii Moldova.

Ținând cont de complexitatea cazului, aspectul transnațional, numărul făptuitorilor și a  prezumatelor victime a acestor infracțiuni,  precum și de faptul că era necesar de a fi destructurate celulele care produceau acte de identitate false eliberatele autoritățile competente ale țărilor UE, s-a decis ca urmărirea penală în acest caz  să fie instrumentată de către procurorii  Procuraturii Generale în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane.  

Astfel, în cadrul reuniunii tripartite Franța, România și Republica Moldova, realizată cu suportul EUROPOL și EUROJUS de către colegii francezi a fost prezentat cazul și s-au trasat obiectivele pentru toate echipele, celei din Republica Moldova revenind sarcina de a stabili modus-operand a recrutorilor și transportatorilor victimelor traficului de ființe umane și pentru a  localiza și destructura celulele de falsificare a actelor.

Totodată,  s-a pus accent  pe faptul că este strict necesar să fie urmărite și puse sub sechestru bunurile obținute pe cale criminală.

În acest context, din luna februarie 2020 până în februarie 2021,    toate trei echipe au   desfășurat măsuri speciale de investigații fiind  stabiliți participații la această grupare criminală organizată transnațională, începând de la organizatorul  grupării, un cetățean român stabilit în Franța și  finisând cu locul persoanelor  care produceau actele false în Republica Moldova precum și intermediarii.

Tot în această perioadă,  au fost efectuate  percheziții  la domiciliile suspecților, reținerea membrilor grupării criminale și sechestrarea bunurilor care se suspectă că au fost obținute pe cale infracțională.

În total, în faza activă și după aceasta au fost reținute mai mult de 40 de persoane,  dintre care din Republica Moldova 12 persoane, una fiind anunțată în căutare.

De asemenea, în rezultatul perchezițiilor  a fost stabilit  profilul financiar a capului grupării. Acesta  locuia într-o casă somptuoasă  în suburbia Parisului,  dispunând și de alte imobile,  mai multe automobile,  unele depășeau suma de 100 000 de euro.  Colegii din România au depistat bunurile costisitoare ale organizatorului  care se aflau pe teritoriul țării de origine (  o casă la sol, mijloace de transport, conturi bancare pe numele figurantului și altor persoane interpuse pe care erau depozitate sume impunătoare de bani provenite aparent din surse criminale).

În Republica Moldova, la domiciliile figuranților ,  inclusiv cei care transportau persoane din republica Moldova spre Franța  și acte false, intermediarii dintre falsificatori de acte și transportatori dar și falsificatorii nemijlociți au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare din numele capului grupării criminale, pe numele transportatorilor despre care primul a indicat că au fost remise pentru a fi procurate acte false dar și mai multe bunuri costisitoare inclusiv apartamente procurate în perioada săvârșirii crimei dar și spații comerciale, automobile scumpe, bani în numerar și altele.

Numai la una  dintre  celulele de falsificatori au fost depistate 183 de ștampile a diferitor instituții de stat și private.

Din analiza purtătorilor de informații care au fost ridicați de la figuranți  s-a constatat preliminar că această rețea a falsificat mai mult de 10.000 acte,  printre care acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și eliberate de țările din spațiul UE, pașapoarte a diferitor state din UE, diplome de studii a diferitor instituții, diverse certificate și adeverințe ș.a.

 Menționăm că, rețeaua criminală și-a început activitatea infracțională în anul 2015 și s-a desfășurat până în 2021,  când a fost realizată  operațiunea de succes, unde a fost  realizată schema relațională a grupării criminale  transnaționale și rolurile figuranților.

Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a 8 infracțiuni printre care cea mai gravă de trafic de ființe umane și spălare de bani, crearea și utilizarea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false, organizarea migrației ilegale.

De asemenea, soția acestuia   are statut de învinuită,   fiind acuzată în special de fraude fiscale și spălare de bani,  totodată  ținea evidența contabilă.  În Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane,  dintre care cetățeni români,  francezi dar și moldoveni  care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora.

Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 mil euro.

În Republica Moldova suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei .

La moment,  se desfășoară acțiuni de urmărire penală privind examinarea tuturor dispozitivelor care conțin informații electronice, audierea persoanelor care au procurat acte false și ridicarea acestora din circuit, realizarea investigațiilor financiare paralele ș.a.m.d.

De menționat că în cursul investigațiilor printre clientela persoanelor care a  falsificat acte și ștampile au fost stabiliți inclusiv angajați ai  IGP și ai SV,.

Cauza penală în privința unui figurant care a recunoscut că prin intermediul său au fost falsificate cel puțin 250 acte false deja a fost remisă cu rechizitoriu în instanța de judecată fiind solicitat încasarea de la acesta a 100.000 lei doar cu titlul de venituri obținute pe cale infracțională.

Ca urmare a  cooperării internaționale, s-a reușit  destructurarea schemei infracționale, atât pe  teritoriu  Franței,  Republicii  Moldova și România.  

În acest context, Poliția vine cu un mesaj către cetățeni  asupra riscului procurării, transportării, deținerii și folosirii actelor false  pe teritoriul statelor străine,  unde actele vor fi folosite  ca instrument de șantaj din partea traficanților de persoane.

De asemenea, recomandăm că cetățenii  care dispun de aceste acte false să le transmită organelor de drept, astfel fiind posibilă evitarea răspunderii penale, iar  persoanele care decid să săvârșească  astfel de infracțiuni,  riscă nu doar pedepse stabilite de normele Codului Penal ci și să le fie confiscate proprietățile care au fost obținute pe cale criminală.

Procurorii îndeamnă cetățenii să manifeste prudență
În context, procurorii îndeamnă cetățenii să manifeste vigilență și atenționează asupra riscurilor procurării, transportării, deținerii și folosirii actelor false în străinătate, unde astfel de acte ar putea fi folosite  ca instrument de șantaj din partea traficanților de persoane.

De asemenea, oamenii legii recomandă ca cetățenii  care dispun de aceste acte false să le transmită autorităților statale, astfel încât să devină posibilă evitarea răspunderii penale. Altfel,  persoanele care decid să comită astfel de infracțiuni,  riscă nu doar pedepse penale, ci și confiscarea bunurilor obținute pe cale criminală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata