Încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția: Criticile parlamentarilor europeni la adresa Moldovei

0

Pe site-ul Parlamentului Consiliului Europei a fost publicată o declarație a membrilor APCE prin care se condamnă conducerea Republicii Moldova.

Declarația se referă la nerespectarea de către autoritățile moldovenești a rezoluției APCE privind reforma justiției și dezvoltarea instituțiilor democratice, adoptată în ianuarie 2023. Membrii APCE constată eșecul implementării procedurii de previzionare și a reformei justiției. Ca exemplu este citat cazul scandalos al lui Iulian Munteanu, care “a trecut prin filtrele Comisiei de verificare prealabilă, deși este învinuit într-un dosar penal”.

De asemenea, deputații APCE au subliniat “decizia fără precedent a președintelui Republicii Moldova de a-l demite pe procurorul general Alexandru Stoianoglo, în pofida examinării în curs a cazului său în instanțele naționale și la CEDO”.

Toate acestea, în opinia deputaților APCE, “demonstrează eșecul procedurii de previzionare și al reformei justiției”. Parlamentarii din diferite țări au subliniat, de asemenea, încălcarea flagrantă de către partidul de guvernământ a recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. “Autoritățile au modificat legislația electorală în perioada preelectorală, contrar cerinței care interzice orice modificare a legislației electorale în anul de dinaintea alegerilor”, se arată în declarația publicată pe site-ul APCE.

Faptul că “partidul de guvernământ și-a lansat ilegal campania electorală pentru alegerile locale înainte de începerea perioadei electorale” nu a trecut neobservat de către deputații APCE. Declarația solicită autorităților să realizeze reformele în conformitate cu statul de drept și cu standardele Consiliului Europei. O atenție deosebită este acordată necesității de a implica opoziția parlamentară și societatea civilă în procesul de reformă. Deputații APCE leagă în mod direct această necesitate de situația din Moldova în ajunul alegerilor locale, prezidențiale și parlamentare.

Declarația a fost semnată de parlamentarii a 13 țări europene. Aceștia reprezintă diferite grupuri politice ale APCE. Unul dintre semnatari a fost fostul președinte al Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Stefan Schennach.

Vă reamintim că declarația a fost inițiată de deputatul Constantin Starîş, membru al delegației la APCE din partea BCS.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata