Începe Noaptea Europeană a Muzeelor

0

Sute de obiective turistice vor putea fi vizitate cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit lui, majoritatea evenimentelor încep în această dimineață.

„În această sâmbătă, 18 mai, în toată țara va avea loc Noaptea Muzeelor. Sute de obiective turistice vor putea fi vizitate cu această ocazie. Noaptea Muzeelor este tradiționala reuniune a oamenilor care vor să facă vizite la muzee, galerii, case memoriale, dar și alte tipuri de instituții culturale. Se va ține sâmbătă luminile aprinse și porțile deschise la aceste instituții culturale. În majoritatea cazurilor evenimentele vor începe de sâmbătă dimineața și vor dura până la miezul nopții. Astfel, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Naționale de Istorie al Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, dar și Rezervația Culturală Orheiul Vechi au pregătit diverse programe artistice, spectacole, ateliere, dar și alte activități pentru copii și adulți”, a declarat Daniel Vodă.

Precizăm că Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la cea de-a 20-a ediție și se desfășoară în Republica Moldova, cât și în alte țări din Europa.

La Chișinău, programul va cuprinde o varietate de evenimente, printre care vizitarea expozițiilor permanente și temporare ale muzeelor, proiecte inovatoare realizate de elevii talentați din instituțiile de învățământ din Republica Moldova, precum și expoziții și activități speciale organizate în parteneriat cu alte instituții culturale și educaționale.

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei, programul va cuprinde o varietate de evenimente, printre care vizitarea expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, proiecte inovatoare realizate de elevii talentați din instituțiile de învățământ din Republica Moldova, precum și expoziții și activități speciale organizate în parteneriat cu alte instituții culturale și educaționale.

Unul dintre momentele de neratat este vernisajul expoziției temporare „O istorie a celei mai vechi civilizații din România – Cetatea Neamț”, organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța din România.

Totodată, vizitatorii vor avea oportunitatea de a participa la diverse activități interactive, precum expoziții de artă, ateliere de creație, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, și multe altele.

Muzeul Național de Artă al Moldovei se va alătura sărbătoririi cu un program special ce include o proiecție de lumini uimitoare pe fațada clădirii muzeului, însoțită de un fundal muzical creat de Mircea-Florin și animație realizată de artistul din București – Adistu.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează în cadrul evenimentului o varietate de activități și spectacole pentru toți vizitatorii, cum ar fi: târguri, recitaluri muzicale, dar și vernisarea expoziției de caricatură „De râs și de plâns”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata