Indiferența guvernării distruge instituțiile educaționale. MAN: Guvernul refuză să transmită Liceul Real, ținut în paragină, în gestiunea municipalității

0

Indiferența și lipsa proiectelor pentru infrastructura educațională a actualei guvernări distruge instituțiile de învățământ. Un exemplu este clădirea Liceului Real din Chișinău, aflat acum paragină, și pe care autoritățile centrale refuză să-l transmită în gestiunea Primăriei Chișinău, municipalitatea fiind gata să readucă la viață edificiul. Despre acest lucru a anunțat reprezentanții MAN, deputatul Gaik Vartanean și Andrei Pavaloi, care critică repetat guvernarea pentru distrugerea sistemului și, ca în loc să deschidă noi instituții, autoritățile centrale ar pregăti închiderea a 400 de școli și grădinițe din țară.

„Instituția este un exemplu clasic cum Ministerul Educației administrează clădirile din subordine. Municipiul Chișinău este singura entitate din țară, care, pe parcursul ultimilor ani, are o creștere a populației școlare de aproximativ 3-4 mii de elevi anual și am făcut demersuri către minister pentru a ne transmite acest liceu, care a fost distrus. Am primit de fiecare dată refuz. Le-am spus că vrem să o reabilităm, așa cum am demonstrat în cazul altor zeci de instituții din oraș. Nu ne dorim ca în oraș să avem astfel de situații. Mai mult că în spațiul public apar informații că urmează să fie închise aproximativ 400 de instituții în toată țara, să fie închise grădinițe. Ne dorim să dezvoltăm sistemul. Luați mâinile de pe sistemul educațional național. Avem semnale că lumea se va revolta și va ieși la proteste dacă va fi necesar”, a declarat Andrei Pavaloi.

Iar deputatul Gaik Vartanean a precizat că exemplul Liceului Real demonstrează încă o dată că intențiile guvernării de a prelua controlul asupra întregului sistem, prin numirea propriilor exponenți la șefia direcțiilor locale, nu au drept scop reabilitarea infrastructurii, ci doar motive politice.

”Liceu Real în anii 90 era unul dintre cele mai bune licee din Capitală. Acest liceu, ajuns în paragină, este un exemplu elocvent despre cum autoritățile centrale ignoră problemele din sistemul educației. În ultimii ani, Primăria Chișinău s-a adresat de mai multe ori către autoritățile centrale cu solicitarea de a transmite clădirea distrusă a Liceului Real în gestiunea Primăriei, așa încât zona să fie reabilitată. Cu regret, autoritățile centrale nici nu transmite edificiul, nici nu întreprind acțiuni pentru soluționarea problemei. Astfel de atitudini față de patrimoniul public, față de edificii cândva importante pot fi atestate și în cazul altor obiective, cum ar fi Arcul de Triumf, care în văzul tuturor se distruge. Obiectivul se află în gestiunea Ministerului Culturii. La fel, vorbim de Grădina Botanica. În comparație cu actuala guvernare, Primăria Chișinău investește în infrastructura școlară, deschide noi școli și grădinițe. E regretabil și ceea ce se întâmplă în sistemul sănătății. Potrivit informațiilor noastre, consiliul de administrație al Spitalului „Toma Ciorbă” deja discută solicitarea ca să treacă în administrație municipală, așa cum a fost cândva”, a adăugat deputatul Gaik Vartanean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata