INTERVIU // Cristina Balan – de la diplomație la artă contemporană și NFT-uri

0

Cristina Balan este fosta Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA, fiind prima femeie din Republica Moldova și din regiune care a fost acreditată în calitate de șef al Misiunii Diplomatice la Washington D.C. În ultimii trei ani, Cristina Balan pictează, reușind să atingă performanțe strălucitoare de plan internațional. Cristina Balan este reprezentată de galerii notorii din Barcelona, New York și Tokyo, iar lucrarile ei au fost publicate în reviste renumite de artă moderna din Spania și Marea Britanie.

Ați făcut o carieră impresionantă în business, politică și diplomație. Cum a fost trecerea aceasta radicală spre artă? Nu era mai simplu să creați o companie de consultanță așa cum fac unii oameni cu un CV ca al dvs?

Fiecare copil știe ce vrea sa facă când va crește mare. În mare parte, ne alegem profesii frumoase care ne aduc bucurie, fără a fi pragmatici. Când devenim maturi, suntem nevoiți să alegem acele profesii care ne ajută să supraviețuim, să devenim independenți, să din „în rând cu lumea”. Pictura a fost ocupația aleasa de mine încă de la vârsta de cinci ani și mereu am fost conștientă că mai devreme sau mai traziu voi face artă. 

Aparenta „trecere radicala” de fapt a fost un pas bine gândit din timp și asumat. Da, prietenii și familia au fost sceptici la ideea de  a șterge totul și a începe de la zero într-un domeniu absolut nou. Toți credeau că e o terapie sau un hobby. Eu știam exact ce fac și la ce merg. Mi-am dorit mult această provocare. În artă nu contează cine ești, de unde vii, cum ești pieptanat sau cât de frumos vorbești. În artă ești apreciat doar pentru cine ești cu adevărat și pentru ceea ce creezi. Dacă ești interesant, deosebit, restul chiar nu mai contează.

Sunteți o persoană pragmatică. Arta pentru dvs este o pasiune sau un business, mai ales că aveți lucrări care au fost valorificate destul de bine?

Eu aș zice ca sunt mai degraba o persoană creativa cu picioarele pe pământ. Arta e o meserie, la fel ca și altele, care implică atât costuri cât și venituri. Pentru mine nu e business, dar experiența în afaceri și relatii internaționale mă ajuta enorm. Cu ușurință mă descurc în contractele sofisticate propuse de unele galerii, singură îmi gestionez toate conturile pe platformele online de artă, comunic liber în engleza, stiu cum să îmi prezint creațiile, cum să leg relații profesionale corecte și avantajoase.

Mulți pictori din străinătate susțin că activitatea lor e 50% creație și 50% muncă administrativă. La fel e și în cazul meu. Mai mult, mi-am făcut recent masteratul la o academie internațională de business în artă pentru a înțelege mai clar rolul fiecărui jucator în parte al pieței de artă. Galeriile ma apreciaza mult pentru această calitate. Respect termenii și angajamentele, înțeleg regulile de joc, mă dezvolt în continuu, evoluez, apar mereu în reviste de artă contemporană… Pentru colecționarii de artă este un semnal  că merită să investească în lucrarile mele pentru că văd o dinamică și un potențial bine conturat.

Aveți un stil anume, deosebit, față de ce este in trend acum în Moldova. Rămâneți la el, îl transformați în cartea dvs de vizită sau urmează o revoluție în pictura Cristinei Balan?

Eu pictez aceea ce vine din interiorul meu. Așa mă exprim. Limbajul meu de comunicare este arta abstractă, care nu e simplă deloc.

Nu pot sa afirm că am deja o carte de vizită, un stil bine conturat. Acum lucrez la trei colecții, fiecare într-un stil aparte:

„Vortexes”, care reprezinta niste vartejuri texturate, care abordeaza subiectul energiei si efectului ei aspura omului;

„Minimalism”, care sunt in mare parte culori si linii curate, care te fac sa meditezi aspura unor fenomene;

„Goddesses” (Zeitele), care reprezinta diverse aspecte ale femeii.

Zeițele au apărut în urma unui proiect de artă internațional, la care am participat timp de un an, scopul căruia este de a extinde limitele pictorului. Încă mai experimentez și nu mă grabesc sa mă opresc la un anumit stil, savurez procesul și sunt curioasă unde mă va aduce în viitor.

Analizam ultimele postări pe care le faceți și am rămas surprins de faptul că un om de artă din Moldova implementează ideea de NFT în acest domeniu. Am impresia că sunteți pioner în acest sens. Explicați, vă rog, ce este un NFT și cum funcționează în artă acest instrument?

NFT-urile sunt active crypto. Mai simplu spus – niște imagini plasate în Metaverse, care pot fi cumpărate în valută crypto de cei care fac trading sau investesc în colectii de NFT-uri. În condițiile în care valuta crypto fluctuează in funcție de diverși factori, inclusiv și cei care țin de economia reală, la fel și prețul NFT-urilor se schimbă în functie de cursul cryptovalutei. NFT-urile sunt unicate syi în ultimul an am urmarit o explozie incredibilă în acest domeniu.

Toți artiștii plastici care și-au creat NFT-uri până acum pot fi considerați pioneri. Nu cunosc dacă vreun artist din Moldova are NFT-uri, probabil mulți analizează această oportunitate. Pentru un pictor NFT-ul înseamnă o platformă suplimentară de comunicare.

Am creat cateva NFT-uri de probă pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest mecanism. Bine, am studiat acest domeniu timp de un an. Am refuzat multe oferte de colaborare pentru că exista multe plaftorme de NFT care pentru mine nu sunt altceva decât depozite banale de imagini. Nu mi-aș fi plasat lucrările acolo pentru că țin foarte mult la calitate. Ultima ofertă am acceptat-o pentru că a venit de la o platformă americană specializată în NFTuri de clasa premium, create de artiști renumiți. Fiecare artist este analizat de comisie formată din specialiști în domeniu. Fiecare operă de artă este aprobată de administratorii platformei înainte de a fi publicat NFT-ul, care reprezintă imaginea acelei opere.

Deja observ un interes mai mare pentru lucrările mele. Am foarte multe contacte noi, preluari de postări pe diverse platforme și retele sociale.Vizibilitatea mea a crescut semnificativ, iar asta înseamnă că ratingul meu de artist crește ceea ce duce inevitabil la creșterea valorii lucrărilor mele fizice și a NFT-urilor pe care le voi crea în viitor.

Să înțeleg că și din artă se poate de câștigat bani?

Din orice se poate de castigat bani, dacă o faci cu dedicație și profesionalism.

Poate fi considerat NFT o platformă de promovare a artiștilor moldoveni pe arena internațională?

Da, cu siguranță. Acum, încă nu sunt mulți artiști plastici care au NFT-uri în baza operelor lor de artă și fiecare artist care apare în Metaverse este luat în seama. Bine, contează mult și cum te prezinți pe această platformă.

Cum ați caracteriza pictura din Moldova? Exista perspectivă pentru tinerii artiști?

Nu pot să spun mare lucru pentru că activitatea mea este direcționată pe plan internațional. Referitor la perspectivă îmi vine în gând maxima latină „Sol lucit omnibus” (soarele luminează pentru toți).

Un mesaj pentru cei care vor să facă pictură, dar frica îi oprește să facă schimbarea pe care ați făcut-o dvs?

Talentele pe care le avem sunt un dar de la Dumnezeu, care trebuie tratat corespunzator. Frica este o forță destructivă, iar fără muncă și dedicație succesul este imposibil, indiferent de domeniul în care activezi. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata