Ion Ceban a lansat o serie de acuzații grave la adresa Comisiei Electorale Centrale

0

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a lansat o serie de acuzații grave la adresa Com樂威壯 isiei Electorale Centrale (CEC), criticând transparența și imparțialitatea autorității în contextul pregătirilor pentru alegerile locale. Într-o declarație recentă, primarul a comparat acțiunile CEC cu cenzura și a sugerat că există un plan de fraudare a alegerilor în capitală.

Ceban s-a referit la răspunsul ambiguu și neclar al CEC în legătură cu anumite reglementări: „După ce CEC a băgat capul ca struțul în nisip și tot CEC a răspuns astăzi și nimic nu e clar pentru nimeni, nici măcar pentru ei în acel cumul de cuvinte din regulament, care nu se leagă între ele.”

Primarul a continuat, exprimând nemulțumirea față de acuzațiile CEC privind semnarea electronică a unor documente într-un interval de timp în care era la lucru, subliniind faptul că dreptul de aplicare a semnăturii electronice poate fi delegat colegilor săi: „De această dată, CEC îmi arată din deget că aș fi semnat electronic niște documente, între orele 13. 00 și 14.00, știind exact că sunt în funcție cu ore nenormate. Conform legii, dreptul de aplicare a semnăturii electronice, o pot face și colegii mei.”

Acuzațiile au continuat cu observații critice la adresa funcționarilor și membrilor partidului PAS, implicarea lor în diferite activități politice și prezența lor în instituții importante din stat: „Membrii și simpatizanții partidului PAS au împânzit la greu și sunt la conducerea tuturor instituțiilor din stat, în justiție, CEC, Curtea Constituțională, ANI, CNA, SIS, CA, Cancelaria de stat și cele din teritoriu, dar și peste tot au pus mâna.”

În plus, primarul a atacat modul în care sunt organizate concursurile pentru funcții publice și modul în care sunt tratați primarii: „În concursurile mimate, ajung doar membrii PAS, ultimul a fost la BNM. Primarii sunt la greu obligați să participe în alegerile locale de la PAS, altfel nu vor avea finanțări sau vor avea dosare.”

În final, Ceban a subliniat gravitatea situației și intenția de a documenta toate acțiunile și de a depune plângeri la instituțiile abilitate, inclusiv misiunile internaționale. A încheiat cu un avertisment sever: „❗️Se vrea fraudarea alegerilor în Capitală, cu orice preț. Astăzi spre seară vom prezenta noi dovezi.”

Acuzațiile lansate de primarul Ion Ceban aduc în prim-plan preocupările legate de integritatea și transparența procesului electoral în Chișinău, iar răspunsul CEC și dezvoltările ulterioare vor fi urmărite cu mare interes de către observatorii naționali și internaționali.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata