Ion Ceban către conducerea Ministerul Educației care a decis să subordoneze întreg sistemul de educație și să numească șefii de direcții din oficiu: ,,Luați-vă labele de pe democrație”

0

În şedinţa oparetivă a seviciilor Primăriei Chişinău, edilul capitalei, Ion Ceban, a venit cu un mesaj către Ministerul Educaţiei, care au luat decizia de a subordona întreg sistemul de educație, numind șefii de direcții de ministru.

,,Cu regret, cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul de educație și să numească șefii de direcții din oficiu, pentru a avea posibilitatea să se facă presiuni asupra angajaților.

Această modificare tendențioasă are un singur scop, cel politic, nicidecum de dezvoltare a sistemului educațional, așa cum nu au făcut nici în sistemul de sănătate pe țară, ci din contra, doresc să închidă spitale cum este ,,Toma Ciorbă”, pentru a pune ,,labele lor păroase”, mirositoare a corupţie pe terenul de aproximativ 20 de mil. de euro. Totodată, au închis Universitățile, care le-au închis și lăsat în paragină, acum s-au apucat de Direcțiile de Educație.

În peste doi ani de guvernare, aceşti ,,impotenţi politici”, care încă se perindează pe culoarele guvernării, nu au construit şi nu au dat în exploatare nici o şcoală sau grădiniţă la nivel naţional.

Încă nu au învăţat lecţia că la mijloc de termen au pierdut jumătate din alegători, iar foarte mulţi primari au fost ,,schilodiţi”, fiind impuşi să participe din partea PAS la alegerile locale.

Ei și acolo vor să-și pună conducătorii lor şi să distrugă toate cele inițiate de Primăria Chișinău. Repet, Direcția Educație din Chișinău este un model pe țară, la capitolul dezvoltare, organizare și transformare. Şi putem vorbi aici la nesfârşit despre proiectele frumoase pe care le-am realizat în ultimii ani în domeniul educaţiei, proiecte care din păcate nu au continuitate la nivel naţional, cu regret”, a menţionat Ion Ceban.

Noile prevederi îi oferă Ministerului Educației puterea de a substitui autoritatea publică locală – situație care amenință principiul autonomiei locale stabilit de Constituție, consideră şeful capitalei. Astfel, este inadmisibil și periculos pentru democrație, ca un ministru să numească prin ordin personal, șeful unei Direcții într-un raion sau într-un municipiu.

Această prevedere ar putea deschide calea spre o mare nedreptate în sistemul de învățământ, când un ministru poate să demită șefii Direcțiilor de Educație din țară și poate să numească, pe o perioadă de 6 luni conducători interimari, fără a ține cont de opinia Primăriilor, Consiliilor raionale și municipale, mai crede Ion Ceban.

,,Locuitorii localităţilor nu au ales miniştrii, dar au ales primarul şi cer de la el soluţionarea problemelor ce ţin de infrastructură, dotări, proiecte de dezvoltare, etc.

Dacă cei de la guvernare nu vor înceta a inventa diferite lucruri şi nu se vor apuca de lucru pe domeniul lor de competenţă, fără a interveni la nivel local, vom avea conflict. Noi ne vom apăra aceste drepturi.

Este suficient că cei de la guvernare şi-au atribuit TV Naţională Moldova 1, Serviciul de Securitate, CNA, Procuratura Generală, ANI şi altele. Aveţi suficiente instrumente, totuşi în doi ani şi jumătate nu aţi făcut ,,nici o iotă” în această ţară. Ocupaţi-vă de ceea ce aţi promis oamenilor, nu veniţi să încurcaţi celor care au reuşit să realizeze câte ceva, în această perioadă destul de dificilă”, a subliniat Primaruol General.

Acesta consideră că la fel de grav este și faptul că, șefii interimari numiți de ministru, vor avea puterea de a face demisii și angajări în instituțiile din subordine, fără a fi supuși vre-unei verificări externe.

,,Suntem în drept să credem că în asemenea circumstanțe, se pun bazele unui control politic al sistemului de învățământ, fiind afectată integritatea și independența acestuia.
Respectaţi instituţiile statului! Luați-vă labele de pe democrație”, a conchis Primarul General, Ion Ceban, care a informat că va transmite aceste informații misiunilor diplomatice, CALM-ului și va ataca în instanță aceste decizii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata