Ion Ceban dezvăluie soluții pentru problemele de trafic din Chișinău, inclusiv planul de mobilitate urbană

0

Președintele MAN, Ion Ceban, a declarat astăzi că traficul din capitală este o problemă complexă, cu soluții simple și complexe.

„Am zis, municipalitatea este responsabilă în primul rând de partea de infrastructură. Asta ar însemna drumuri, trotuare, parcări, semafoare, benzi dedicate, transport public și tot așa mai departe. Lucrăm absolut pe toate aceste domenii și intervenim. A fost astăzi un raport pe patru ani de zile ce am reușit în aceste privință.

Este foarte important că, de cealaltă parte, să nu existe blocaje în mod intenționat sau situații create, artificial, cum a fost cea care am raportat-o vineri în teren la modul propriu, că în agenții de circulație, în loc să rezolvi întrebare, au complicat substanțial. Probabil că cineva filma niște sporturi în această privință, mi-am depus și plângerile penale pe acest caz, pentru că sunt multiple în acest sens. Deci soluțiile sunt foarte simple, dar și complexe în această privință.

Planul de mobilitate urbană la care lucrăm, trebuie să revizuiască absolut toate lucrurile de transportul public, trafic, drumuri, străzi, transport alternativ, de ce este o abordare complexă și acest lucru îl facem cu UE, în cadrul proiectul „Move it like Lublin”. Eu cred că rezultatele proiectului vor fi deja la sfârșitul acestui an, începutul anului următor astfel, ca să ne putem prioritiza pe fiecare componentă în particular.

Sunt multe lucruri care le poți anticipa și centru de monitorizare a traficului care se coordonează activitățile cu MAI în această privință, cu acces de date. Evident că sunt și benzile dedicate, evident că sunt parcările. Avem studii foarte ample și consistente pe organizări circulații rutiere în mun Chișinău.

Evident că aici am vorbit sunt drumurile care ar trebui să existe ca și soluții suplimentare la decongestionarea traficului în această privință. De exemplu, strada Mesager și strada Albișoara să aibă componentă de a dubla traficul și capacitățile de pe Ștefan Cel Mare.”

Ceban a precizat că municipalitatea a depus plângeri împotriva agenților de circulație care au provocat blocaje în trafic în mod intenționat.
„Eu cred că acest lucru este inadmisibil și trebuie să fie pedepsit. Nu putem să acceptăm ca în mod intenționat să se creeze blocaje în trafic, pentru că acest lucru afectează toți cetățenii”, a declarat Ceban.

Ion Ceban a mai spus că municipalitatea lucrează la un plan de mobilitate urbană care va aborda toate aspectele legate de trafic, de la infrastructură la transport public și transport alternativ.

„Cred că acest plan va fi un instrument important pentru a descongestiona traficul în Chișinău”, a declarat Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata