Irlanda convoacă un referendum pentru a face Constituţia mai puţin sexistă

0

Irlandezii se vor pronunţa în noiembrie prin referendum asupra retragerii din Constituţie a unor articole pe care premierul Leo Varadkar le consideră „depăşite” cu privire la rolul social al femeilor, întrucât sugerează că femeile trebuie să se ocupe „de casă”, a anunţat guvernul de la Dublin miercuri, în ziua de 8 martie.

Articolul 41.2 al Constituţiei irlandeze din anul 1937, într-o perioadă când Irlanda se afla sub influenţa unei ramuri foarte puritane a Bisericii catolice, menţionează că „o femeie, prin viaţa sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obţinut”. Potrivit aceluiaşi text constituţional, „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”.

„Pentru prea mult timp, femeile şi fetele şi-au asumat o parte disproporţionată din responsabilităţile familiale, au făcut obiectul discriminărilor acasă şi la locul de muncă, au fost reduse la starea de obiect ori au trăit cu frica violenţelor domestice sau sexiste”, a susţinut într-un comunicat premierul irlandez Leo Varadkar.

Modificarea Constituţiei va permite „stabilirea prin lege a egalităţii sexelor” şi suprimarea referirii depăşite la „femeile casnice”, a adăugat acesta. Guvernul său şi-a propus să stabilească până în iunie întrebările concrete la care irlandezii vor fi chemaţi să răspundă la referendum.

Într-o serie de recomandări formulate anul trecut, parlamentul de la Dublin a cerut înscrierea în Constituţie a unor referiri explicite la egalitatea de gen. Considerată mult timp o ţară foarte conservatoare, Irlanda a adoptat în ultimii ani prin referendumuri legislaţii favorabile avortului şi căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. Premierul Leo Varadkar este un politician care şi-a recunoscut homosexualitatea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata