Italia ar putea elibera 10.000 de deținuți pentru a reduce supraaglomerarea din închisori

0

Supraaglomerarea din penitenciarele italiene, unde rata de ocupare a ajuns la 122%, forțează autoritățile să ia în calcul măsuri fără precedent. Aproximativ 10.000 de deținuți ar putea fi eliberați condiționat, a anunțat Ministerul Justiției.

Circa 10.105 de persoane aflate în detenție sunt „potențial eligibile” pentru măsuri alternative la încarcerare, precum arest la domiciliu sau probațiune, se arată într-un comunicat emis marți seară de minister, potrivit Reuters și Agerpres.

Măsura s-ar aplica deținuților aflați spre finalul executării pedepsei, care nu mai pot depune recurs, cărora le-au mai rămas mai puțin de doi ani de executat și care nu au primit sancțiuni disciplinare în ultimele 12 luni.

Vor fi excluși deținuții condamnați pentru infracțiuni grave, precum terorism, crimă organizată, viol, trafic de migranți și răpire de persoane, a precizat ministerul.

Potrivit bazei de date World Prison Brief, Italia are unul dintre cele mai supraaglomerate sisteme penitenciare din lume, cu o rată de ocupare de 122%, fiind depășită în Europa doar de Cipru, Franța și Turcia.

Situația din închisori a atras atenția în Italia în contextul creșterii numărului de sinucideri și al plângerilor legate de temperaturile foarte ridicate din centrele de detenție, lipsite de sisteme de climatizare.

Cu toate acestea, eliberarea anticipată a deținuților este un subiect sensibil din punct de vedere politic, iar Ministerul Justiției a subliniat că măsura nu va fi aplicată imediat.

Instituția a anunțat înființarea unei echipe de lucru care va colabora cu administrațiile penitenciarelor și cu judecătorii de probațiune pentru a facilita luarea deciziilor în funcție de fiecare caz în parte. Echipa se va întruni săptămânal, iar primele rezultate sunt așteptate în luna septembrie.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata