Iuliana Chilcevschi: Arta este reflecția frumosului, o legătură de chei care deschide ușile universului spiritual

0

Iuliana Chilcevschi utilizează diverse tehnici de pictură, iar lucrările ei devin din ce în ce mai interesante pe măsura evoluției sale. Artista transmite lumii un val imens de frumusețe. Unic, fin, neobișnuit. În interviul de mai jos, Iuliana ne-a dezvăluit puțin din personalitatea ei, creația, viața, tehnicile de pictură și multe altele.

–         Iuliana, cum ai ajuns artist plastic?

–         Îmi place să desenez încă din fragedă copilărie. Înainte de a merge la școala de artă, părinții m-au dat la o școală de muzică, în clasa de pian, unde am cântat și în cor. Am fost pasionată și de dansuri. În perioada adolescenței, am încercat să învăț să bat tobele printre rockeri. Îmi plăcea să merg la repetițiile lor. Tot în acea perioadă mi-am încercat talentul în a scrie poezii, una chiar a fost publicată într-un almanah. Totuși, aceste hobby-uri au fost temporare și după absolvirea Școlii de Pictură ”Șciusev”, am decis să mă dezvolt în această direcție. Am mers la Colegiul de Tehnologie, unde am organizat prezentări de modă și am creat piese vestimentare. După absolvirea acestuia, știam deja că profesia mea trebuie să fie legată de pictură. Astfel, am intrat la Facultatea de Arte Decorative și Aplicate din cadrul Universității Pedagogice Ion Creangă. Acolo mă regăseam și primeam un impuls zilnic de energie și dorință arzătoare de a absorbi cunoștințele și de a crea. Absolut toate materiile mi-au dat o satisfacție, bucurie și plăcere. Toate domeniile de artă pe care am visat să le fac vreodată au fost predate acolo: designul de bijuterii, ceramica, tapițeria, baticul, grafica, pictura, desenul, arta fotografiei, elementele de bază ale artei decorative și alte subiecte extrem de interesante pentru mine. Desigur, profesorii universității, prin dăruirea lor au jucat un rol important în formarea mea artistică. Am fost ghidată de maeștri de artă la ale căror expoziții mergeam cu mare drag la început de cale.

–         Ai stat o vreme în Sankt Petersburg, cum ai ajuns acolo?

–         După absolvirea Universității am fost invitată în Sankt Petersburg să muncesc într-o agenție de creație, unde mi s-a oferit oportunitatea de a face tot ce am învățat la facultate. Am făcut picturi murale, pe sticlă, pe țesături, pe haine, am pictat și tablouri. Am luat lecții de pictură de la artiștii de acolo, am frecventat cenacluri literare, teatre, muzee… Au fost 4 ani de neuitat! Și totuși, la un moment dat mă copleșise dorul de casă și am luat decizia să mă întorc la Chișinău. În acea perioadă, am crezut că trebuie să încerc și eu să îmi construiesc o viață mai convențională, sa găsesc un job stabil, să mă căsătoresc și să trăiesc cu picioarele pe pământ. No, nu prea am reușit! Foarte rapid am simțit că viața și-a pierdut sensul, m-am închis în cochilie, unicul meu refugiu fiind pictura…

–         Și cum ai revenit la artă?

–         Treptat. Curiozitatea m-a determinat să-mi continui studiile în domeniu. Am luat masterclass-uri în mai multe tehnici de pictură noi, inclusiv acrilul lichid și cerneala,  în Moscova, Italia, dar și online. Am început să mă joc cu toate tehnicile. Fac pană în prezent picturi abstracte, decorative, pictoriale… Îmi place să pictez flori în tehnica impasto, folosesc diverse texturi, foiță de aur, acril lichid. De asemenea, pictez haine, fac picturi murale. Lumea s-a arătat interesată în aceea ce fac și astfel am reluat, treptat, cariera de artist vizual.

–         Ce te inspiră cel mai mult?

–         Sunt profund inspirată de natură și de filosofia indiană. În perioada curentă, sunt fascinată de mandale cu elemente de natură și simboluri.

–         Crezi în Dumnezeu?

–         Da, sunt credincioasă. Nu pot să spun că sunt religioasă, dar merg la biserică și în același timp fac yoga, cânt mantre și practic ascheze. Toate acestea nu îmi creează nici o discordanță, ci dimpotrivă mă inspiră, mai ales că  arta este reflecția frumosului, o legătură de chei care descuie ușile universului spiritual. Îmi place să cred că dărui energie picturilor mele, pentru că implic multă dragoste iubire și căldură.

–         La ce lucrezi acum?

–         Pregătesc lucrări pentru o expoziție care ar trebui sa aibă loc în 1 octombrie, de ziua mea de naștere. De asemenea, pictez împreună cu echipa InSpirArt. Cred în miracole și din acest motiv ele chiar își fac apariția în viața mea. În vara anului trecut, soarta m-a unit cu ajutorul pictorului Iurii Palcov, cu niște oameni minunați, pictorii Cristina Balan și Olesia Muntean și producătorul în artă Maxim Dovbysh. Suntem pe aceeași undă, uniți prin aceleași valori și viziuni artistice. Împreună am avut deja două expoziții de mare succes în Chișinău și București. Prima a avut loc la Artcor, iar a doua – în Galateca, probabil cea mai importantă galerie de artă contemporană din România. Am observat că publicul rezonează foarte mult cu anume aceste lucrări. A picta o imagine concomitent cu un alt pictor este o practică uimitoare de a te cunoaște și mai mult, de a face schimb de experiență și, cel mai uimitor, de a crea o lume comună materializată într-un singur tablo

–         Povestește ceva despre planuri…

–         Pe lângă expoziția mea personală, îmi doresc mult să continui frumoasa colaborare cu colegii din colectivul InSpirArt, să continuăm să călătorim împreună și să organizăm expoziții în diferite orașe ale lumii. În prezent lucrăm la un proiect mare și de valoare în România, despre care vom anunța mai târziu. Sunt foarte multe oportunități, important e să le reușim pe toate. Colegii din InSpirArt au devenit oamenii mei de suflet. Avem o legătură greu de descris prin cuvinte. Cred ca arta noastră vorbește mai bine de la sine. Cum zicea Nichita Stănescu, a avea un prieten este mai vital decât a avea un înger. Cu echipa InSpirArt îmi place să ating obiective comune, să creez și să petrec timpul cu ei. Râdem foarte mult împreună, cred că acesta este cel mai bun indicator că suntem exact acolo unde trebuie.

–         Cum îți setezi obiectivele – intuitiv sau rațional?

–         Desigur, îmi ascult în primul rând intuiția și inima, dar acestea nu mă încurcă să stabilesc obiective clare și să acționez în mod organizat. Fără disciplină e mai dificil să ajungi undeva.

–         Ultima. Cum te pot găsi iubitorii de pictură și cum pot lua legătura cu tine?

–         Pe Facebook și Instagram cu numele Yuliana Kilchevskaya.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata