Judecătorii și procurorii, care vor să devină avocați, obligați să susțină examenul de calificare

0

Judecătorii și procurorii, care au o vechime în muncă de cel puțin zece ani, și vor să devină avocați, ar putea fi scutiți doar de efectuarea stagiului, nu și de examenul pentru admitere în profesie. Totodată, aceștia vor trebui să facă cel puțin 20 de cursuri în materie de deontologie. În ședința de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru aprobarea în primă lectură a unui PROIECT de lege, care prevede acest lucru.  

În document sunt propuse modificări la Legea cu privire la avocatură, prin care să fie schimbată procedura de admitere în avocatură a procurorilor și judecătorilor. Autorii proiectului susțin că, prin modificările propuse, se urmărește consolidarea instituţii avocaturii, pentru crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care să garanteze independenţa și calitatea profesională înaltă a avocaţilor în exercitarea profesiei.

Modificările la Legea cu privire la avocatură sunt necesare, având în vedere că, în viitorul apropiat, urmează a fi propusă spre examinare și adoptare un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor. În acest sens, este imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu, care să găzduiască persoanele care au fost implicate în acte de corupție, au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiotice, mai menționează autorii proiectului, în nota informativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata