Jumătate de milion de lei, confiscați în folosul statului. Proprietarul a evitat să-i declare la vamă

0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în instanța de judecată confiscarea în contul statului a unei sume impunătoare de bani, urmare a încercării introducerii acesteia în țară, fără a fi declarați inspectorilor vamali, la sosirea din Istanbul prin Aeroportul din Chișinău.

Fapta a avut loc la începutul lui 2021, atunci când la intrarea în Moldova, acesta deținea bani în diferite valute, care urmau să fie supuși declarării – dolari americani, euro, lire turcești și lei moldovenești. Cumulat și convertiți în lei moldovenești, banii pe care pasagerul nu i-a declarat însumau aproximativ jumătate de milion de lei.

Acesta, însă, la punctul vamal de trecere al aeroportului a ales să treacă prin culoarul inscripționat „nimic de declarat,” chiar dacă potrivit legii, echivalentul sumelor de peste 10.000 euro sunt supuse declarării obligatorii. Încercarea acestuia de eludare a legii, totuși, nu și-a produs efectul, așa cum banii au fost depistați și ridicați de către colaboratorii Serviciului Vamal.

În pledoaria sa, procurorul PCCOCS a indicat faptul că pasagerul a mai introdus bani în Moldova, peste cinci ori, pe care însă i-a declarat așa cum prevede legea, pe parcursul mai multor ani.

Prin urmare, acuzatorul de stat a solicitat magistraților confiscarea în folosul statului a banilor nedeclarați – demers satisfăcut de instanța de judecată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata