Justiția MAN-ului condus de Ceban:„Orice cetățean va simți justiția echidistantă”

0

Scoaterea la iveală a discuțiilor private purtate de cei mai înalți funcționari publici din țară, a demonstrat că justiția este mimată iar interesele de grup prevalează intereselor unui stat de drept. Mișcarea Alternativă Națională își propune ca fiecare cetățean, indiferent de statutul social, să beneficieze de o justiție echidistantă, să poată conta pe transparența și imparțialitatea sistemului. Poziția a fost expusă de liderul Mișcării, Ion Ceban, în cadrul desfășurării congresului tehnic al formațiunii.

„Justiția independentă este garantul democrației, păcii sociale și al climatului investițional favorabil. La fel ca întreaga societate, echipa noastră a fost martoră a reformelor intensive ale fiecărei guvernări. Însă, obiectivele și scopurile declarate nu au fost atinse. Reformele au fost mimate pentru promovarea intereselor unor grupuri de persoane, care guvernau deschis sau din culise. Este cert faptul că, fără o justiție efectivă și eficientă, nu poate exista un stat de drept și nici un stat care pretinde să devină membru al Uniunii Europene”, a declarat Ceban.

Mișcarea Alternativă Națională consideră că unul dintre pilonii de bază a oricărui stat democratic este principiul separației puterilor în stat. Această separare trebuie să fie reală și efectivă, iar formațiunea își propune să întreprindă acțiuni concrete pentru realizarea acestui obiectiv.

„Este absolut necesară schimbarea situației existente din domeniu și asigurarea unei justiții echidistante tuturor cetățenilor, care vor putea conta pe transparența și imparțialitatea sistemului. MAN va promova respectarea principiului separației puterilor în stat, funcționarea sistemului de control și echilibru, excluderea ingerințelor în înfăptuirea justiției; va promova crearea mecanismelor eficiente și moderne de educare a noilor cadre în sistemul justiției, crearea unor mecanisme transparente pentru promovarea persoanelor demne, integre și profesioniste în sistemul judecătoresc și asigurarea salariilor decente și pe merit tuturor angajaților din sistemul justiției”, a declarat Ceban.

În context, liderul formațiunii, Ion Ceban, a specificat că un stat de drept trebuie să aibă la bază un sistem judecătoresc profesionist și independent de influența oricăror factori, mai ales ai celor politici. Actorii sistemului trebuie asigurați că pot acționa independent și în baza legilor existente, fără indicații sau presiuni de orice gen.

„MAN pledează pentru fortificarea răspunderii manageriale, asigurând un echilibru clar între Autoritate, Responsabilitate și Răspundere. Acest principiu va reprezenta piatra de temelie pentru transparență, conformitate și performanță în prestarea serviciilor publice pentru cetățeni. Considerăm că sistemul de justiție se va bucura de încrederea oamenilor atunci când justiția nu va fi doar înfăptuită, ci va fi și văzută ca fiind înfăptuită”, a conchis Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata