La baza creșterii prețurilor de consum stau tarifele la resursele energetice, spune Igor Dodon

0

La baza creșterii prețurilor de consum se află tariful la resursele energetice. Dacă guvernarea va renegocia contractul cu Gazprom și va întreprinde unele măsuri pentru ieftinirea carburanților, prețurile ar putea să scadă. Despre aceasta ex-președintele țării, Igor Dodon, a declarat la NTV Moldova.

“Moldova, de la 1 aprilie cumpără gaz la preț de aproape 1200 de dolari. Niciodată în istoria țării nu am avut așa preț. Să dai vina pe Rusia, Europa e o lașitate: Ungaria primește gaz cu 340 de dolari, nu mai vorbesc de țări CSI. Serbia cumpără gaz rusesc cu 250 de dolari. Se poate de obținut prețuri mai mici, se poate. De prețul la gaz depinde și prețul la energie electrică. Dacă Moldova va procura gaz mai scump după 1 mai, și prețul la energie ar putea să crească după 1 mai. Dacă vorbim de carburanți, evident că prețurile internaționale au crescut. Dar o soluție, dacă avem situație de criză, dificilă, ar fi de scos TVA și accizele pe câteva luni, prețul la motorină se duce în jos, la vreo 19 lei și noi suntem competitivi pe majoritatea mărfurilor”, a explicat Igor Dodon.

În februarie, Moldova a fost lider european la creșterea prețurilor, rata inflației în țara noastră era de peste 18%. Recent, BNM a prognozat o inflație de peste 21% pentru acest an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata