La Botoșani se vor desfășura Zilele Chișinăului

0

În perioada 5-7 august 2022, Primăria Municipiului Chișinău împreună cu Consiliul Judeţean Botoşani, organizează Zilele culturii tradiționale și zilele Chișinăului la Botoșani. Despre aceasta scrie primarul general Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Astfel, vineri 5 august, la ora 12, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani va fi deschiderea oficială.

„În cadrul simpozionului „Tradiție și contemporaneitate” se vor lansa două cărţi: „Chișinăul de altădată” (autori ac. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu) și „Timpul sacru – Sărbătorile de altădată” (autor Marcel Lutic, prezintă Angela Paveliuc Olariu), Bogdan-Mihai Simion va susține o prelegere, iar autorități județene și locale o vor premia pe doamna Aurica Cojocariu din Ungureni, meșteriţă populară, care a primit recent primul titlu onorific de Tezaur Uman Viu al județului Botoșani.

La ora 17, botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii pentru recitalul susținut de Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, după care vor asculta tarafurile înscrise la cea de-a V-a ediție a Festivalului-Concurs al Tarafurilor „Constantin Lupu”. În jurul orei 21, pe ecranul scenei, va fi difuzat un film artistic.

Sâmbătă, 6 august, la ora 12 va fi vernisajul de pictură – curator Florina Breazu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

La ora 17, pe Pietonalul Unirii va răsuna muzica fanfarelor reunite la Botoșani pentru cea de-a XVI-a ediție a Festivalului-Concurs al Fanfarelor. Seara, de asemenea, va fi difuzat un film artistic.

Duminică, 7 august, la ora 17, este ziua în care se va desfășura Festivalul Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a, unde vor fi prezente ansambluri din județul Botoșani, Iași și Brașov.

La ora 20, Ansamblul Etnofolcloric „#Romanița” din Chișinău să susțină un recital. Seara se va încheia cu recitalul #Lupilor_lui_Calancea și Guz”, a declarat Ceban.

Pe toată durata evenimentului, pe Pietonalul Unirii din Botoșani vor fi expoziții cu vânzare ale meşterilor popular din România și Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata