La Chișinău a avut loc prima conferință în domeniul antifraudă vamală

0

Prima Conferința regională de nivel înalt în domeniul antifraudă vamală „Riscuri de Criminalitate Transfrontalieră într-o Europă Deschisă – Provocări Partajate, Soluții Partajate” a fost organizată de către Serviciul Vamal și Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene la Chișinău.

În calitate de invitați au participat reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, Ambasadorii UE, ai României, Ucrainei, conducători și reprezentanți ai administrațiilor vamale, serviciilor de frontieră, poliției și ai altor autorități publice din R. Moldova, România și Ucraina, reprezentanți ai organismelor internaționale și ai mediului de afaceri.

Conferința a servit drept platformă de dialog pentru consolidarea cooperării între agențiile de aplicare a legii din R. Moldova, România și Ucraina, în special în ceea ce privește contracararea criminalității transfrontaliere.

În cadrul celor trei panele de discuții, și anume „Contrabanda cu mărfuri accizabile și producție ilegală și fluxuri financiare ilicite; „Trafic transfrontalier de arme, bunuri cu dublă utilizare; „Trafic de stupefiante, precursori de droguri și steroizi anabolizanți”, participanții au avut oportunitatea de a evalua și aborda tendințele în schimbare în materie de infracționalitate și de a identifica noi modalități de cooperare interinstituțională, pentru a îmbunătăți acțiunile operaționale desfășurate în comun.

În cadrul evenimentului, conducerea Serviciului Vamal a menționat că instituția este puternic angajată în unificarea eforturilor comune și intensificarea cooperării internaționale pentru a lupta eficient contra comerțului ilicit cu mărfuri.

În mod special o atenție sporită este îndreptată spre combaterea traficului ilicit cu produse din tutungerie, care reprezintă o problemă globală, are legături directe cu rețelele de crimă organizată şi de terorism. Or, contrabanda cu țigări, inclusiv cu produse contrafăcute, în prezent este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securității pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean, afectând considerabil bugetele R. Moldova, Ucrainei și ale statelor-membre UE.

Această Conferință și pe viitor va constitui o platformă tradițională de dialog deschis și constructiv, unde participanții vor avea posibilitatea să comunice, să facă schimb de experiență și bune practici, să identifice soluții la subiecte de interes comun, dar și să dezvolte noi parteneriate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata