Laboratoare moderne de chimie, fizică și biologie în 160 de școli

0

Elevii din 160 de școli din toată țara vor începe următorul an de studii având laboratoarele de fizică, chimie și biologie dotate cu aparate și materiale moderne, necesare pentru experimente și lucrări practice, dar și cu sălile de clasă amenajate cu table interactive și alte tehnologii informaționale. Aceste școli au fost selectate pentru finanțare, în bază de concurs, de către Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova”. 

Când intri pe poarta Liceului Teoretic „Ștefan Holban” din s. Cărpineni, r-l Hâncești, cu greu realizezi că ești într-o școală de circumscripție și nu într-o instituție privată. Curtea liceului este proaspăt pavată, la intrare și în interior sunt rampe de acces pentru copiii cu nevoi speciale, în săli – bănci noi, table interactive, sau de tip display. 

În sala de limba română, profesoara Rodica Rachiu, folosind o tablă display conectată la internet, demonstrează cum extrage figurile de stil dintr-o poezie și cum lucrează cu elevii: „Folosesc tabla interactivă sau de tip display la fiecare lecție, pentru a le arăta elevilor secvențe din ecranizările operelor literare, pentru a viziona recitaluri de poezie, tot aici facem teste interactive, prezentări. Accesăm direct, cu afișare pe tablă, dicționarul online și cărțile digitale. Așa elevii însușesc mai bine și au un interes deosebit pentru lecție”. 

La fel, folosind internetul, ea afișează repede o hartă pe care demonstrează, de exemplu, traseul parcurs de personajul Vitoria Lipan din romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, subiect inclus deseori în testele de la bacalaureat. „Așa elevii își pot imagina mult mai clar drumul parcurs de personaj și pot memoriza toponimele, ceea ce este important atunci când scriu eseuri sau comentarii literare”, adaugă Rodica Rachiu.

Sala de fizică arată ca un laborator de cercetare. În fiecare bancă este montat un panou în care sunt încorporate diferite aparate de măsurare pentru modulul electricitatea – voltmetru, ampermetru, galvanometru. În timpul lucrărilor practice și în timpul realizării experimentelor, profesorul Vasile Darii le oferă acces elevilor la aceste aparate folosind panoul de butoane de la  masa sa. El spune că în timpul pandemiei elevii îl tot întrebau când le va fi permis, în sfârșit, să lucreze în laborator, știind că au astfel de aparate moderne: „Am dotat laboratorul de fizică conform standardelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Avem și un sistem de senzori, care pot fi utilizați și la lecțiile de chimie, geografie și biologie. E un sistem sofisticat care costă mulți bani, dar sunt instrumente moderne și ne permit să realizăm diferite proiecte utile pentru elevi”. 

Echipamentele TIC (tehnologii informaționale și de comunicații) și aparatele pentru laboratoare au fost procurate prin intermediul proiectului „Reforma învățământului în Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării, la care Liceul „Ștefan Holban” a avut acces fiind selectat prin concurs. La o primă etapă a proiectului au fost reparate două blocuri de studii, a fost amenajat teritoriul adiacent, inclusiv asigurându-se acces pentru copiii cu necesități speciale, cheltuielile ridicându-se la peste 10 milioane de lei. Într-o etapă finală, în anii 2021-2022, cu alte 4 milioane de lei s-a achiziționat mobilierul și echipamentele.

Clasa viitorului în laboratorul de informatică

În sala de informatică sunt 24 de laptopuri. Cu ajutorul lor, elevii încarcă temele pe platforma Google classroom, ceea ce le permite să înceapă lucrul la teme în clasă și să-l încheie acasă. „Având în vedere că beneficiem de o asemenea dotare, participăm, ca instituție, la diverse proiecte unde elevii își dezvoltă abilitățile digitale în cadrul profesiilor viitorului, cum ar fi dezvoltarea web, designul grafic sau programarea. Asta le trezește interesul de a învăța și interesul de a profesa pe viitor în domeniul IT și nu numai”, afirmă profesoara de informatică Elena Chistol.  

Faptul că instituția are condițiile necesare pentru studii o face atractivă pentru diverse parteneriate și donatori. Datorită proiectului Tekwill, accesat cu ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), a fost amenajată o Clasă a viitorului. Punctul de atracție aici este platforma de robotică. 

În una din zilele de vacanță, în Clasa viitorului lucrau concentrați patru băieți, supravegheați de profesorul Andrei Chistol. „Construim un sistem de transportare a coletelor. Facem așa ca pachetele să ajungă mai rapid la oameni. Am făcut o dronă care trece peste semafoare. Iată, această mașină aduce coletele, le încarcă în dronă, iar ea le duce oamenilor”, demonstrează combinația David Damaschin. Colegul lui, Adrian Bostan, regretă că nu poate veni la școală toată vara ca să folosească roboții.

„Copiii au motivația de a învăța și cadrele didactice vin cu drag”

Tamara Macari, directoarea liceului, spune că aceste investiții „se traduc” în rezultatele bune ale elevilor. În liceu învață acum 657 de copii. În ultimii ani rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 100%, iar mulți elevi au locuri premiante la olimpiade și la competiții sportive. „Toate aceste investiții ne-au ajutat să creăm o stare de bine atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Având un mediu propice și condiții bune, copiii au și motivația de a învăța. Și cadrele didactice vin cu drag să-și presteze munca. Pentru noi acest proiect a fost unul de succes, în general, el oferă o mare oportunitate școlilor de circumscripție”. 

În total, în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, Ministerul Educației și Cercetării a procurat echipamente și materiale necesare pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie pentru 160 de școli, mobilier și alt echipament necesar pentru 23 de școli, 10 000 de laptopuri pentru elevi și profesori necesare în timpul învățării de la distanță, a îmbunătățit, prin instruiri, competențele profesionale ale cadrelor didactice, de conducere și de sprijin, angajate în domeniul educației.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata