Macron l-a primit pe Zelenski la Elysee: Rusia a pierdut deja războiul și devine vasala Chinei

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turneul în Europa. Ajuns duminică seară la Paris, a fost întâmpinat de Emmanuel Macron, la Palatul Elysee.

„Rusia a pierdut deja războiul, din punct de vedere geopolitic, și devine vasala Chinei” – spune liderul francez, într-un interviu publicat de presa din Hexagon chiar în ziua vizitei, transmite democracy.md cu referire la stirileprotv.ro.

Între timp, pe frontul din Bahmut luptele nu contenesc o clipă. Potrivit Kievului, forțele ucrainene au reușit să mai cucerească o parte din pozițiile rușilor.

Forțele ucrainene au capturat peste zece poziții rusești de la periferia orașului Bahmut, transmite Ministerul ucrainean al Apărării. Peste 17 kilometri pătrați au fost recuperați, iar odată cu aceste victorii, mai mulți soldați ruşi au fost luați prizonieri, potrivit oficialilor de la Kiev. Moscova susține însă că n-a pierdut nici un metru de pământ.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „În ultimele zile, inamicul a făcut încercări masive de a sparge apărarea trupelor noastre la nord și la sud de Artiomovsk (Bahmut). Toate atacurile forțelor armate ucrainene au fost respinse. Nu au fost permise înaintări spre apărarea construită de trupele ruse.”

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în vizită oficială la Paris, a doua de la începutul războiului. A fost primit duminică seară de președintele Macron, la Palatul Elysee. De alfel, Zelenski a avut un weekend plin: sâmbătă s-a întâlnit la Roma cu premierul și cu președintele Italiei, iar duminică, la Berlin, cu cancelarul Germaniei.

Întâlnirea cu Olaf Scholz a avut loc în contextul în care guvernul german a anunțat cel mai generos sprijin militar de până acum pentru Ucraina, în valoare de 2,7 miliarde de euro, inclusiv zeci de blindate și tancuri Leopard.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Vrem să fim foarte clari cu privire la mesajul nostru către Ucraina, dar și către agresorul rus: Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

Iar Zelenski a dat asigurări că forțele ucrainene nu vor lovi obiective din Rusia cu armele furnizate de aliați.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu atacăm teritoriul Rusiei. Ne eliberăm teritoriile care sunt ale noastre, de drept. Nu ne interesează acest lucru (atacarea teritoriului rus). Nu avem timp pentru așa ceva, nu avem puteri (resurse) pentru asta, nu avem surplus de arme pentru asta. Suntem concentrați pe pregătirea acțiunilor ofensive, să ne eliberăm teritoriile noastre, conform dreptului internațional, legilor noastre, constituției noastre.”

În cartea de oaspeți a președinției germane, Zelenski a scris: “În cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania este mândră că este adevăratul nostru prieten și aliat de încredere. Împreună vom câștiga și vom aduce pacea înapoi în Europa”.

După întrevederile de la Berlin, Zelenski, însoțit de cancelarul Scholz, a zburat spre Aachen, unde i s-a înmânat premiul Carol cel Mare, rezervat personalităților care promovează cel mai mult unitatea europeană. Printre foștii laureați se numără Winston Churchill, Bill Clinton, dar și papa Francisc.

Rachetele au lovit în orașul natal al reprezentanților Ucrainei la Eurovision chiar în timp ce se desfășura concursul. Și încă o dată, spre dimineață. Un depozit a luat foc.

După concert, trupa Tvorchi a postat pe instagram: “Ternopil este numele orașului nostru natal, bombardat de Rusia în timp ce cântam pe scena Eurovision despre inimile noastre de oțel, de neînfrânt, și despre voință. Acesta este un mesaj pentru toate orașele Ucrainei care sunt bombardate în fiecare zi”.

Finala Eurovision s-a desfășurat în Marea Britanie, la Liverpool. Din cauza războiului, Ucraina – câștigătoare anul trecut -, nu a putut găzdui concursul anul acesta, aşa cum este cutuma.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata