MAEIE: În Turcia, printre victime nu există cetățeni moldoveni

0

Până în aceste momente, printre victimele cutremurelor din Turcia cetățeni ai R. Moldova nu se regăsesc.

Precizările au fost făcute de către purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

„În prezent nu se confirmă printre victime cetățeni moldoveni. Dacă se schimbă informația, vom comunica neîntârziat, dar ne rugăm să nu fie cazul”, a comunicat Daniel Vodă. 

Încă din primele ore de la apariția informației privind seismul care a avut loc în data de 6 februarie în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, Ministerul s-a autosesizat, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului.

Responsabilii de la Secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

MAEIE reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la Ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență.

Informații suplimentare:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă: deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate).

E-mail: [email protected]; [email protected]

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/

Aproape 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de nouă ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile.

Mai multe țări au trimis ajutoare în Turcia, printre care și R. Moldova. O echipă formată din 55 de salvatori, cu 12 autospeciale și doi câini de căutare, a plecat în această noapte spre Turcia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata