Maia Sandu, în topul celor mai influente 28 de personalități din Europa realizat de Politico

0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu  a fost inclusă în clasamentul anual al celor mai influente personalități din Europa, realizat de publicația Politico. Sandu a fost inclusă în categoria visătorilor având decrierea – acrobatul ce merge pe funie. 

Jurnaliștii publicației au evidențiat victoria Maiei Sandu de la prezidențialele din 2020 și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din iulie curent. Aceștia au mai scris despre misiunea grea pe care o are Sandu – echilibrarea Estului și a Vestului în timp ce trebuie să scoată Moldova din impasul în care se află.

Maia Sandu s-a născut pe 24 iunie la Risipeni, raionul Fălești. Este o economistă și politiciană pro-europeană din Republica Moldova care deține funcția de președinte al Republicii Moldova începând cu 24 decembrie 2020, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020. A exercitat funcțiile de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada iunie-noiembrie 2019 (Guvernul Maia Sandu) și de ministru al educației în intervalul 2012-2015.  A fost membră a parlamentului între 2014-2015 și în 2019.

Este prima femeie aleasă președinte a Republicii Moldova.

Amintim că în perioada 2009−2010 a studiat la John F. Kennedy School of Government⁠(en) (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA.

Clasamentul realizat de Politico îl prezintă pe premierul italian Mario Draghi, drept cea mai puternică personalitate din Europa în acest moment. În clasament au mai fost incluse personalități precum Ursula von der Leyen, Anne Hidalgo, Donald Tusk, Laura Codruța Kovesi, Emmanuel Macron și mulți alții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata