Mark Rutte a fost desemnat oficial pentru funcția de secretar general al NATO

0

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice. Rutte a primit sprijinul tuturor statelor membre după ce Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

Rutte își va prelua funcția la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al NATO.

Pe lângă războiul din Ucraina şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, liderul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Alegerea lui Rutte pentru funcția de top în NATO a fost un proces complicat. El a făcut campanie pentru această funcție din noiembrie anul trecut.

Rutte a fost însă criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est și pentru că țara sa nu a atins decât anul acesta pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare, țintă asumată acum 10 ani.

O altă piedică a fost candidatura lui Iohannis la șefia NATO, care inițial a fost susținut de mai multe țări europene din cadrul alianței. Până la urmă, toate statele membre l-au susținut pe Rutte, iar Iohannis și-a retras candidatura.

Stoltenberg a salutat numirea lui Rutte drept succesor al său.

„Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune”, a declarat el.

Rutte, care va părăsi scena politică olandeză după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata