Militarii din R. Moldova participă la cel mai mare exercițiu multinațional „Sea Shield 24” din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române

0

Forțele Navale Române organizează, în perioada 8 – 21 aprilie, exercițiul multinațional „Sea Shield 24”, la care vor lua parte militari din 12 state aliate și partenere NATO: Republica Moldova, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și SUA, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Peste 2.200 de militari și 135 de mijloace tehnice – 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni – se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice.

Vor participa și celelalte categorii de forțe din Armata României, precum și structuri din sistemul național de apărare.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucție 2024, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

Totodată, se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe.

Prima ediție a Exercițiului multinațional „Sea Shield” a avut loc în anul 2015, scenariile acestuia fiind adaptate continuu pentru a răspunde, rapid și eficient, la întregul spectru de amenințări la adresa securității și stabilității regionale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata