Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat un program național prin care se oferă o protecție socială suplimentară copiilor

0

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat un program național prin care se oferă o protecție socială suplimentară copiilor, sunt extinse serviciile adresate copiilor în dificultate și sunt susținute familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului. Ministrul Marcel Spatari a enumerat astăzi, în cadrul unui briefing, o serie de măsuri guvernamentale care ar susține familia în Rep. Moldova.

Conform noului program de susținere a copiilor, intitulat „Familia”, peste 63 mii de copii vor primi lunar o alocație suplimentară de o mie de lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. De asemenea, alocația unică acordată la naștere va fi de 10.932 de lei. Totodată, va crește alocația pentru copiii gemeni de la 370 la 500 lei. De această prestație beneficiază și persoanele care adoptă sau iau sub tutelă gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.

În același timp, circa 25 mii de copii vor beneficia de o indemnizație de până la 4 mii lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care s-a referit și la noua opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului:

„De la începutul lunii septembrie intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Părintele va avea alegerea de-a primi o indemnizație în valoare de 90% din salariul mediu realizat în ultimele 12 luni pe durata unui an din data acordării concediului de îngrijire a copilului în situația în care această opțiune îl avantajează”, transmite Marcel Spatari.

De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume 60% din baza de calcul pentru primele 12 luni de concediul acordat pentru îngrijirea copilului și 30 la sută pentru următoarele 12 luni, iar a treia opțiune – în mărime de 30% de la data acordării concediului și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului.

Pentru transparența și monitorizarea alocațiilor oferite prin programul „Familia”, va fi lansată platforma familia.gov.md.

Programul Familia mai prevede angajarea, în baza unui memorandum semnat cu UNICEF Moldova, a peste 900 de asistenți parentali profesioniști pentru copii cu dezabilități și asigurarea unui suport financiar de o mie de lei lunar pentru copii refugiați în situații de risc, aflați sub tutela statului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata