Ministerul Sănătății a finalizat ancheta pe cazul vaccinurilor expirate

0

Directorul ANSP, Nicolae Jelamschi a anunțat că evaluarea ministerului Sănătății pe raportul Curții de Conturi privind vaccinurile expirate a luat sfârșit. „Urmează să prezinte rezultatele în una – două zile”, a precizat Jelamschi.

„Minsterul Sănătății a consituit o comisie, care face la moment evaluarea în teritorii. Atât la Centrele de Sănătate Publică Teritoriale, cât și la Centrele de Sănătate, punctele de vaciincare. Comisia a acumulat datele, acum analizează. Va veni cu o informație suplimentară mai târziu ministerul Sănătății privitor la activitatea acestei comisii. Până la moment, Curtea de Conturi încă nu a publicat varianta finală a acestui raport. După analiza și rezultatele acestei comisii se va întruni probabil Curtea și va veni cu decizia sau raportul final”, susține Jelamschi.

Acesta a declarat că nu poate răspunde dacă ministerul este la curent că raportul a ajuns la Procuratura Anticorupție. „La noi Procuratura Anticorupție nu s-a adresat, cred că întrebarea trebuie adresată ministrului Sănătății”, a declarat directorul ANSP.

„Comisia a finalizat deja analiza și urmează să prezinte rezultatele în una – două zile”, a precizat Nicolae Jelamschi. 

În Chișinău nu au fost administrate vaccinuri contra Covid-19, cu termenul expirat. Despre aceasta a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban. „Anunț cu toată responsabilitatea și fermitatea că în Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu terment depășit!”, a spus edilul în cadrul ședinței săptămânale.

Ministerul Sănătății a venit cu noi precizări privind raportul prezentat de Curtea de Conturi care se referă la administrarea dozelor de vaccin împotriva Covid-19 expirate. Instituția anunță că a fost instituită o comisie de anchetă, care se va deplasa și va supune verificării corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul.

Peste 7.000 de doze de vaccin cu termenul expirat au fost administrate cetățenilor Republicii Moldova, iar peste 11.000 de doze, costul cărora este de circa 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă. Informațiile au ieșit la iveală în urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi.

Ministerul Sănătății dezminte constatările Curții de Conturi privind numărul de doze de vaccin cu termenul expirat administrate cetățenilor țării, dar și numărul dozelor, costul cărora este de circa 1,5 milioane de lei, care ar fi dispărut fără urmă. Instituția afirmă că „respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termen valabil este o prioritate și este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP”.

„Viața moldovenilor, pusă în pericol! Banul public, irosit și furat!” Aceasta este reacția Marianei Durleșteanu, lidera Partidului Legii și Dreptății și fosta candidată la funcția de premier, după ce Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui audit, că peste 7 000 de doze de vaccin au fost administrate moldovenilor având termenul de valabilitate expirat, iar alte peste 11 000 de doze de vaccin, în valoare de circa 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă.

Curtea de Conturi a venit cu noi precizări cu referire la constatările auditului privind vaccinarea anti-Covid. Instituția menționează că în cadrul auditului a fost evaluat întreg procesul de vaccinare: recepționarea, repartizarea și înregistrarea administrării vaccinurilor. Astfel, potrivit datelor din SIA Registru, s-a constat că, doza II în cele 6,8 mii de cazuri, a fost administrată după expirarea termenului de valabilitate a vaccinului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata