Ministerul Sănătății iar o dă în bară cu decizii stupide. A ordonat medicilor să nu mai trimită atât de mulți pacienți să facă teste Covid. Ceban: Cetățenii nu au câte 800 de lei să meargă la privat

0

„O nouă scrisoare cu o decizie stupidă a Ministerului Sănătății”. Așa caracterizează Primarul general Ion Ceban textul celor de la MS, trimis către conducătorilor Instituțiilor medico-sanitare publice (IMSP)!

„În expansiunea pandemică Covid-19, care devine generalizată la nivel național, Ministerul Sănătății reduce capacitatea de testare și ordonează medicilor de familie să limiteze numărul de teste PCR! Doar câte 100 de teste PCR pe zi au dreptul să facă, la fluxul mare de oameni care solicită testarea în ultimele zile. Ministerul Absurdului!

În asemenea condiții oamenii sunt nevoiți să meargă la laboratoarele private și să scoată din buzunar până la 800 de lei pentru un test, în condițiile tuturor scumpirilor actuale”, a declarat Ceban.

Edilul a venit cu unele sfaturi din partea specialiștilor, sfaturi pe care cei de la Ministerul Sănătății nu vor să le audă.

„1. Dispuneți activitatea 24/24 a celor 3 laboratoare publice unde se efectuează teste PCR în Chișinău (din subordinea Dvs directă);

  1. Identificați, instruiți și motivați resursele umane / personal suplimentar de laborator;
  2. Procurați imediat teste PCR și asigurați rezerve de stocuri – cererea este și va rămâne mare.
  3. Dispuneți, prin proiecte investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM, procurarea echipamentelor și organizarea laboratoarelor PCR în fiecare Asociație Medicală Teritorială din Chișinău.
    Noi vom contribui cu renovarea spațiilor și infrastructurii pentru aceste laboratoare publice, la fel, vom inaugura și la nivel municipal un laborator PCR în cadrul spitalului “Sf. Treime”.
  4. Asigurați cu teste rapide suficiente și dispuneți testarea în masă a populației, fără îndreptare de la medicul de familie.
  5. Dispuneți soluții imediate pentru testarea PCR sistematică a personalului medical – riscăm să rămânem fără cadre medicale în spitale și policlinici din cauza infectărilor masive a acestora în lipsa unor reglementări de testare.
  6. Referitor la presiunea enormă pe spitale:
  • dispuneți activarea imediată a secțiilor Covid pentru copii în instituțiile republicane și raionale – în municipiu nu mai avem capacitate pentru internarea copiilor!
  • pentru adulți, în caz de forță majoră, suntem pregătiți să activăm Departamentul Covid de la Moldexpo”, a precizat edilul.

Amintim că Ministerul Sănătății a cerut medicilor de familie să scadă din numărul de pacienți către testările Covid-19, pentru că laboratoarele de stat nu fac față cererii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata