Moldova va adera la programul „Vama” al Uniunii Europene

0

Parlamentul va ratifica acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind aderarea țării noastre la Programul „Vama” al UE pentru cooperare în domeniul vamal. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul, iar Comisia politică externă și integrare europeană – coraportul la proiectul de lege pentru ratificarea acordului și îl va propune plenului legislativului pentru adoptare.  

Scopul acordului este consolidarea relațiilor de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și autoritățile vamale din statele membre ale UE, în contextul angajamentelor de integrare europeană a țării, precum și intensificarea cooperării cu autoritățile vamale din alte țări semnatare. Printre acțiunile de colaborare se numără consolidarea capacității administrative și în domeniul informatic, dezvoltarea și operarea sistemelor electronice europene, implementarea inovațiilor în domeniul politicii vamale. Primele echipamente deja au fost livrate, acestea vor asigura conexiunea dintre sistemele fiscale naționale și cele europene.

„Ratificarea acordului va asigura eficientizarea interacțiunii și coordonării activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și Uniunii Europene în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și de facilitare a schimburilor comerciale”, se arată în nota informativă la PROIECTUL de lege.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata