Moldova va încheia cu Franța un Acord de cooperare în domeniul apărării

0

Republica Moldova va încheia cu Franța un nou acord de cooperare în domeniul apărării. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul pentru inițierea negocierilor în acest sens. Inițiativa vine din partea Franței și a fost exprimată după desfășurarea la Chișinău a celui de-la doilea Summit al Comunității Politice Europene 2023.

De menționat că, în anul 1998, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a încheiat cu Ministerul Apărării din Franța un acord în același domeniu.

Cu toate acestea, acordul anterior nu acoperă tot spectrul de aspecte ale cooperării și, astfel, se propune inițierea unui nou acord, care are scopul de a stabili și de a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru Moldova.

Prin urmare, documentul va cuprinde colaborarea ambelor țări în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, schimburi de experiență și altele.

De asemenea, în baza noului acord, autoritățile vor elabora, anual, un plan de cooperare bilaterală care va include detalii privind acțiunile și numărul de persoane implicate în desfășurarea acestora.

Acordul va fi încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata