Moldova va primi un împrumut de 40 de milioane de euro și un grant de 1,2 milioane de euro

0

Acest lucru este stipulat într-un acord de împrumut între Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare, ratificat de parlament și semnat la Paris la 7 martie. Ministerul Finanțelor a precizat că acordul de împrumut semnat cu Agenția Franceză de Dezvoltare prevede un credit de 40 de milioane de euro. Perioada de rambursare a acestuia este de 15 ani, inclusiv o perioadă de grație de 5 ani.

Împrumutul va fi rambursat semestrial, la 20 ianuarie și 20 iulie, în 20 de tranșe egale. Rata dobânzii va fi aleasă în momentul rambursării: rată fixă sau variabilă (Euribor la 6 luni + marjă de 0,9 p.p.). Comisionul de angajament este de 0,5% și se calculează la suma neplătită, calculată de la data semnării contractului.

Comisionul forfetar este de 0,5 % și se calculează la valoarea totală a împrumutului și va fi plătit în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a contractului de împrumut.

Împrumutul va fi acordat în două tranșe a câte 20 de milioane de euro fiecare. Costurile de deservire a acestui împrumut vor fi plătite de la bugetul de stat.

Resursele financiare ale acestui împrumut vor fi utilizate pentru a finanța nevoile bugetului de stat. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de asistență tehnică în valoare de 1,2 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare.

După cum InfoMarket a relatat anterior, fondurile împrumutului și grantului sunt destinate finanțării necesităților bugetului de stat al Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în sectorul forestier.

Ministerul Mediului a reamintit că Programul de reformă în domeniul silviculturii include 6 măsuri generale de reformare a politicilor în sectorul forestier: adoptarea noului Cod silvic; reforma instituțională în sectorul forestier; promovarea biodiversității, sechestrarea carbonului și adaptarea la schimbările climatice; promovarea dezvoltării economice durabile bazate pe silvicultură; implementarea Programului național de împădurire pentru anii 2023-2032; consolidarea capacității naționale de gestionare durabilă a pădurilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata