Moldova va semna cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

0

Republica Moldova va semna mâine, 30 ianuarie, cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), un exercițiu de importanță națională în contextul aderării țării noastre la blocul comunitar, susțin reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.

 

Exercițiul este implementat prin intermediul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de UE, transmite democracy.md, cu referire la radiomoldova.md. 

Astfel, implementarea zonei unice de plăți în euro urmărește extinderea procesului de integrare europeană și în domeniul plăților de valoare mică în euro, prin crearea unei piețe unice la nivel european pentru plățile în euro.

Inițial, SEPA corespundea unui spațiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Monaco.

În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene, ca urmare a încheierii unor acorduri care vizează participarea la schema SEPA a unor instituții financiare din afara Uniunii Europene.

Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plățile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăți naționale, adică fără a mai exista o diferențiere între plățile naționale și cele transfrontaliere.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata