Moldovenii care comit ilegalități în Canada ar putea fi sancționați

0

Canada ar putea impune sancțiuni împotriva persoanelor din R. Moldova care încalcă sistematic drepturile omului, reprezintă o amenințare la adresa securității sau sunt implicate în corupție, anunță Serviciul de presă al premierului canadian, Justin Trudeau, după întâlnirea cu președinta Maia Sandu.

Acest lucru va fi posibil după ce Canada va stabili un nou set de reguli de sancționare în cadrul legislației naționale, în legătură cu invadarea și ocupația ilegală și brutală a Ucrainei de către Rusia, transmite democracy.md cu referire la europalibera.org.

Pe 11 mai, Maia Sandu a întreprins o vizită în Canada, prima a unui președinte moldovean din ultimii 30 de ani. Președinta a cerut, în cadrul unei întâlniri cu guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, sancționarea oligarhilor fugari și ajutor în combaterea corupției.

La sfârșitul lunii aprilie, Uniunea Europeană a pregătit, la solicitarea României, un mecanism de sancționare a persoanelor care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova.

Documentul nu conține nume concrete, însă Chișinăul îi vrea pe lista de sancțiuni pe oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și „încă trei indivizi” care se ascund de justiția moldovenească în Marea Britanie, a spus, într-un interviu Europei Libere, președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Anterior, Plahotniuc și Șor au fost incluși în listele de sancțiuni de Statele Unite și de Marea Britanie. La modul practic, cei doi nu pot intra în aceste țări și activele lor de acolo sunt înghețate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata