Moldovenii stabiliți în Letonia vor putea beneficia de prestații sociale

0

Cetățenii moldoveni stabiliți în Republica Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat proiectul de lege privind ratificarea unui acord care presupune acest lucru și îl va propune spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

În acest sens, acordul dintre Moldova și Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți de la noi, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Mai exact, este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc. Astfel, aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială, precum: pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensia de urmaș și ajutorul de deces. 

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. 

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata