Moscova, în legătură cu reducerea diplomaților ruși: Vor fi consecințe

0

Diplomații ruși care au părăsi威而鋼 t ieri, 14 august, Republica Moldova, au ajuns în țara lor de origine. În acest context, ministerul rus de Externe a publicat o declarație oficială în care se menționează că reducerea personalului rus în Moldova va afecta cetățenii țării, dar și cetățenii Rusiei, iar întreaga responsabilitate pentru acest pas o poartă autoritățile de la Chișinău.

Ministerul rus de Externe a anunțat că angajații ambasadei Rusiei în Republica Moldova și membrii familiilor acestora au ajuns la Moscova cu un zbor special.

Decizia autorităților moldovenești, MAE-ul rus a calificat-o drept una „neprietenoasă”. De asemenea, aceștia au afirmat că acest pas va atrage după sine consecințe. 

„Acest pas neprietenos al Chișinăului oficial va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești, dar, în primul rând, îi va afecta pe locuitorii ambelor țări, ale căror posibilități de a primi asistență consulară în timp util, precum și de a menține legături de afaceri și culturale vor fi reduse semnificativ. În acest sens, atragem atenția cetățenilor Federației Ruse și Republicii Moldova că în condițiile reducerii personalului Ambasadei Federației Ruse, din cauza unor circumstanțe obiective, nu se va putea asigura volumul și calendarul corespunzător al serviciilor consulare. Activitățile Reprezentanței Comerciale și ale Centrului Rus de Știință și Cultură din Chișinău vor trebui, de asemenea, să fie restricționate”, se arată în declarație.

În același context, MAE-ul rus a declarată că întreaga responsabilitate pentru eventualele „consecințe” ale acestei hotărâri o poartă autoritățile de la Chișinău. 

„Responsabilitatea pentru acest lucru revine în întregime conducerii moldovenești, care, în cadrul unei ample campanii antirusești pe scară largă declanșate de ea însăși, a luat o decizie nejustificată de a reduce semnificativ numărul de personal al misiunilor externe rusești în Moldova”, se menționează în comunicat. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata