Natalia Uzun în APCE: Republica Moldova instituie controlul de stat asupra mass-media

0

„Instituirea treptată a controlului de stat asupra mass-mediei este principala amenințare la adresa libertății de exprimare în Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de jurnalista Natalia Uzun, în cadrul conferinței de presă „Integrarea europeană a Republicii Moldova: progrese și provocări viitoare”, desfășurată la Strasbourg în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ea a spus că „începând cu anul trecut, deciziile privind inspecțiile și închiderile mass-media au fost luate de un organ colegial al guvernului numit Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale importante pentru securitatea statului. Astfel, presiunea asupra mass-mediei și restrângerea activităților acestora nu este efectuată de organele de aplicare a legii și de justiție, care au competențele și instrumentele necesare pentru a verifica și stabili respectarea legii, nici de organismele de reglementare specializate, care au autoritatea de a monitoriza respectarea legii în mass-media, ci de un organism al puterii centrale a statului”.

După cum a amintit Natalia Uzun, „statul și-a început eforturile de a restabili controlul asupra mass-media în timpul stării de urgență în Moldova – cu deciziile privind starea de urgență. În primăvara anului 2022, Parlamentul a adoptat Legea nr. 123, care a conferit Serviciului de Informații și Securitate dreptul de a detecta, preveni și suprima acțiunile care reprezintă o amenințare la adresa securității informaționale. În cele din urmă, la începutul verii 2022, a fost înființat în cadrul guvernului un Consiliu de coordonare pentru securitatea informației, care reunește reprezentanți ai autorităților de stat, ai organizațiilor cu profil de reglementare și ai ONG-urilor din industrie.”

„Astfel, sistemul de autoreglementare a sferei mediatice ca instituție independentă a fost în cele din urmă subminat și a fost finalizată baza legală pentru controlul statului asupra mass-media”, a afirmat jurnalista.

Ea a menționat că „o serie de experți și organizații internaționale și naționale au declarat deja că măsurile aplicate mass-mediei din Moldova sunt disproporționate”. În plus, închiderea instituțiilor mass-media prin decizia organelor guvernamentale „are loc fără o investigație legală motivată și fără proceduri judiciare – nu au existat audieri în instanță cu privire la niciuna dintre deciziile emise de puterea executivă”.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata